Komentara: 2
Pregleda: 808

Visoka tehnička škola učestvovala u razvoju prekograničnog sistema razvoja agrobiznisa

30.06.2020. u 09:49h
Sponzorisani sadržaj
Glavni cilj projekta bio je uspostavljanje i održavanje sveobuhvatnog prekograničnog sistema razvoja agrobiznisa koji podstiče razvoj kompetencija poljoprivrednika u oblastima preduzetništva i primene savremenih tehnologija u poljoprivredi.
Visoka tehnička škola učestvovala u razvoju prekograničnog sistema razvoja agrobiznisa

Visoka tehnička škola strukovnih studija učestvovala je u dvogodišnjem IPA projektu razvoja agrobiznisa, a partneri u programu Subotičana bili su stručna škola iz Mađarske i Fondacija "Pro Scientia Naturae" iz Sente.

Da bi se cilj projekta ostvario, konzorcijski partneri izradili su veb platformu i sproveli istraživanje, a takođe su izradili veliki broj edukativnih sadržaja. Za vreme trajanja programa održan je i veliki broj radionica, a veoma značajan uspeh projekta je da su partneri obezbedili pristup podacima dobijenim od raspoređenih agrometeoroloških stanica i opreme koja je nabavljena u okviru projekta.

Ciljna grupa projekta bili su mali poljoprivredni preduzetnici i porodična gazdinstva. Visoka tehnička škola učestvovala je u projektu kao partner sa specifičnim zaduženjima, kao što su analiza postojećeg stanja u posmatranoj oblasti, odnosno obnovljivih izvora energije u oblasti poljoprivrede, razvoj kurikuluma, stvaranje multimedijalnog okruženja baziranog na razvijenim kurikulumima, kao i teoretski i praktični treninzi za farmere.

- Prvi korak u razvoju edukativnog sadržaja činilo je istraživanje, odnosno izrada studije o potencijalima obnovljivih izvora energije u Vojvodini. Istraživanje je započeto analizom meteoroloških podataka u posmatranoj oblasti, odnosno analizom mogućnosti upotrebe različitih oblika obnovljivih izvora energije u Vojvodini. Upotreba energije sunca, vetra, geotermalne energije i bio mase kao izvora energije, pokazali su se kao oblici obnovljivih izvora energije koji realno mogu da se eksploatišu u ovoj regiji, potencijalno na zadovoljavajući način, kako iz aspekta finansijske održivosti, tako i iz aspekta eksploatacione održivosti. Studija, koja je dostupna na srpskom i mađarskom jeziku, sadrži detaljan opis obnovljivih izvora energije, sa neophodnim podacima potrebnim za donošenje odgovarajuće odluke - objašnjavaju iz Visoke tehničke škole.

Na osnovu rezultata istraživanja, eksperti sa Visoke škole pristupili su razvoju kurikuluma, koji bi na odgovarajući način zainteresovanim poljoprivrednicima, odnosno farmerima približio temu obnovljivih izvora energije.

- Nakon razvijenog kurikuluma, krenulo se sa razvojem edukativnog materijala. Razvijeno je ukupno četiri modula u okviru teme obnovljivih izvora energije, posebno na srpskom i posebno na mađarskom jeziku. Moduli su energija vetra, energija sunca, geotermalna energija i bio masa. Materijal je dostupan na razvijenoj veb platformi - dodaju iz Visoke tehničke škole.

Da bi se razvijeni edukativni materijal što više približio ciljnoj grupi, tokom maja i juna ove godine organizovan je niz treninga i radionica na srpskom i mađarskom jeziku, koji su usled pandemije virusa covid-19 održani online.

IPA projekat je trajao od 1. jula 2018. do 30. juna 2020. godine, a ukupan budžet projekta iznosio je nešto više od 335 hiljada evra, koji je podržan od Evropske unije sa 285 hiljada evra.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 1 nedelju i 5 dana
Komentara: 2
Pregleda: 808
Povezane teme
IPA prekogranični program IPA projekat visoka tehnička škola visoka tehnička škola strukovnih studija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.