Komentara: 2
Pregleda: 4202

15. mart mađarski nacionalni praznik

15.03.2010. u 11:39h
Izvor: RTV Yueco
15. mart mađarski nacionalni praznik

Mađarska nacionalna zajednica danas proslavlja nacionalni praznik, godišnjicu revolucije 1848. godine. Proslavom koja je povodom 15. marta održana sinoć u Mađarskom kulturnom centru ”Nepker”, mađarski predsednik Laslo Šoljom završio je trodnevnu privatnu posetu Vojvodini. Šoljom je u Subotici položio venac na spomenik "Ptica slomljenih krila" na Senćanskom groblju, a potom i na bistu Lajoša Košuta ispred Nepkera.

Povodom 162 godine od revolucije 1848.-1849. mađarski predsednik Laslo Šoljom položio je venac ispred zgrade Nepkera, na bistu mađarskog pravnika, političara i vršioca dužnosti predsednika Mađarske u toku 1849., Lajoša Košuta. Na svečanoj akademiji, Laslo Šoljom je rekao da je 15. mart praznik ostvarivanja slobode, nacionalne samostalnosti i pravne jednakosti građana.

Istakao je da je sudbonosno pitanje postojanje vrtića i škola na mađarskom jeziku, odnosno funkcionisanje kompletnog obrazovnog sistema. Po njegovim rečima, srpsko zakonodavstvo je pokazalo primer ostalim državama regiona priznavanjem kolektivnih manjinskih prava i formiranjem institucija kulturne autonomije. A vojvođanski Mađari da li su primer što se više od polovine odraslog stanovništva upisalo u poseban birački spisak. Na kraju govora Mađarima u Vojvodini poželeo je, da im Nacionalni savet oslikava jedinstvo. Prisutnima se obratio i lider SVM-a Ištvan Pastor, podsetivši da je 15. mart i dan slobode medija.

Pastor je istakao da je ovih dana u javnosti došlo do nesporazuma kada je reč o "Mađar sou", jer namera Nacionalnog saveta nije bila "da sprovodi cenzuru i utiče na uređivačku politiku medija, kao i da u ovom trenutku nema mesta za konflikte".

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4202
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.