Komentara: 0
Pregleda: 1922

"16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja"

09.12.2015. u 18:07h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održana je sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada sa ciljem pružanja doprinosa kampanji "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja", koja se obeležava u preko 100 zemalja sveta. Na sednici su predstavljeni primeri dobre prakse u borbi protiv svih oblika nasilja, a poseban akcenat je bio na edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola.
"16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja"

„Znamo za ulogu MUP-a i Sigurnih kuća, ali šta je sa našom decom? Mi smatramo da je veoma važno da se u lanac suzbijanja nasilja, uključi i obrazovni sistem“, istakla je zamenica predsednika Saveta za rodnu ravnopravnost, Đenđi Seleši.

Na sednici je prezentovan projekat pod nazivom „Samoodbrana u slučaju seksualnog nasilja“, koji OŠ „Petar Kočić“ iz Temerina sprovodi već oko godinu dana. Profesorka fizičkog vaspitanja OŠ „Petar Kočić“ bila je jedan od 8 kandidata, koji su pohađali obuku u organizaciji Ministarstva prosvete tokom 2014. godine.

"16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja"

„Naša OŠ “Petar Kočić“ je implementirala taj program kao školski izborni predmet i mogu da kažem da je interesovanje dece veliko. Prošle godine su nastavu pohađala četiri odeljenja, a ove godine imamo šest odeljenja“, izjavila je članica Opštinskog veća za obrazovanje Temerina, Ivana Mitrović.  „Sa decom se priča o tome kako bi trebalo da se ponašaju u situacijama kada ih nepoznata osoba zove da uđu u auto, kada neko pokuša da ih odvede  ili kada ostanu sami kod kuće“, dodala je Ivana Mitrović.

Ona je naglasila da su prvi efekti programa izuzetno pozitivni i da je u planu osnivanje  edukativno-trenažnog centra u okviru OŠ „Petar Kočić“  uz podršku Opštine Temerin.

Učesnici su se složili da bi borba protiv nasilja trebalo da traje 365 dana u godini, kako bi deca shvatila da nije reč o modelu ponašanja, nego o nečemu protiv čega se svi moraju boriti.

Zamenica predsednika Saveta za rodnu ravnopravnost, Đenđi Seleši je izrazila uverenje da će projekat temerinske škole naći mesto u programu subotičkih osnovnih i srednjih škola, kao izborni predmet ili pilot projekat.

Izvor: Subotica.com
Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1922
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.