Komentara: 4
Pregleda: 6165

33 lica obolelih od zaušaka u SBO

19.03.2012. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
33 lica obolelih od zaušaka u SBO

U periodu od 10.03 do 19.03 2012. u Severnobačkom okrugu (Opština Subotica) registrovana su 33 lica obolela od mumpsa (zaušaka). Dva slučaja su virusološki potvrđena na Torlaku (PCR tehnikom, pozitivan bris ždrela/nos).

Najveći broj obolelih, njih 28 su srednjoškolci uzrasta od 15-19 god, troje 20-to godišnjaka su studenti u Novom Sadu, a dva lica su starosti od 30, odnosno 35 godina. S obzirom na epidemiju Parotitisa koja je registrovana među novosadskim studentima, a otpočela sredinom januara 2012. godine, tri obolela lica (studenti) su upravo povezana sa ovom epidemijom, a ostali oboleli su sekundarni slučajevi.

Osim dve odrasle osobe, kao i dva slučaja gde ne postoje podaci o primovakcinaciji (prva doza), svi oboleli su uredno vakcinisani i revakcinisani (dve doze).

Virusni parotitis (zauške, mumps) je infektivno zarazno oboljenje praćeno povišenom temperaturom, malaksalošću, bolnošću i otokom jedne ili više pljuvačnih žlezda. najčešće je to bolest detinjstva, ali obolevaju i odrasle osobe.

Specifična terapija nije potrebna. Preporučuje se mirovanje i simptomatska terapija (analgetici, antipiretici, kortikosteroidi i drugo po savetu lekara). Prenosi se vazdušno kapljičnim putem i direktnim kontaktom (ljubljenje). Imunitet nakon preležane bolesti je doživotan.

Kako da se zaštitimo?

• Vakcinacija se vrši sa dve doze MMR vakcine. Prva doza sa navršenih 12 meseci života.
• Druga doza pre polaska u prvi razred osnovne škole.
• Održavanje lične higijene i higijene prostora.
• Redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom.
• Obolele osobe da miruju i izbegavaju socijalne kontakte 9 dana nakon početka tegoba.
• Sve osobe u kontaktu sa obolelim da pri eventualnoj pojavi da se javi lekaru.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 6165
Povezane teme

oboleli od zaušaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.