Komentara: 5
Pregleda: 1875

Adaptacija - za zadovoljno i prihvaćeno dete u vrtiću

01.09.2022. u 13:24h
Izvor: Subotica.com
Osim za školarce, danas je "dan D" i za novoupisane mališane u subotičkim predškolskim ustanovama, jer počinje proces adaptacije tokom kog će im društvo u vrtiću, uz vaspitače i drugare, praviti roditelji odnosno neka bliska osoba iz okruženja. Psiholozi ističu da je u pitanju izuzetno važan proces čiji osnovni cilj je preveniranje krize i traume za dete.
Adaptacija - za zadovoljno i prihvaćeno dete u vrtiću

Adaptacija je preduslov da dete bude srećno, zadovoljno i prihvaćeno u vrtiću, objašnjava psiholog Maja Gabrić Stipić.

- Preporučuje se da neko ko je detetu poznat i blizak provede neko vreme u vrtiću, odnosno dok se dete ne navikne na novi prostor, te dok ne prihvati vaspitače i decu. Na samom početku veoma je važno, naročito kod dece mlađe od 3 godine, da se naviknu na vaspitača kao odraslu osobu koja će im kasnije biti oslonac i uteha. Naravno da će se dešavati da dete zaplače i bude tužno prilikom rastanka sa roditeljima, ali ukoliko je steklo poverenje u vaspitača moći će da ga smiri i pruži mu utehu - objašnjava sagovornica.

Adaptacija - za zadovoljno i prihvaćeno dete u vrtićuSvaki vrtić, odnosno predškolska ustanova određuje svoja pravila za adaptaciju, a nedelju dana je period koji je dobar i najčešće dovoljan da dete upozna novu sredinu i drugare, odnosno da stekne sigurnost.

Nakon ovog perioda, dobro bi bilo da dete ne ostane odmah u vrtiću ceo dan, odnosno svih 8 sati, već je najbolje da ostaje po 2 ili 3h, pa period boravka u vrtiću postepeno povećavati. Ukupan period koji je mališanima potreban za potpunu adaptaciju je oko 6 nedelja. Polazak u vrtić je velika i važna promena u okviru koje dete treba da provodi vreme sa nepoznatom decom i ljudima, da se privikne na neka nova pravila, pravila grupe i ustanove, zato je potrebno dati mu vremena - navodi Gabrić Stipić. 

Adaptacija - za zadovoljno i prihvaćeno dete u vrtićuRoditelji su najznačajniji partneri u adaptaciji mališana, zato je njihova motivacija od neprocenjivog značaja.

tav roditelja prema vrtiću i vaspitačima uvek treba da bude pozitivan. Čak ukoliko se roditelju ne dopadne neka reakcija ili situacija koja se dogodila na samom početku to nikako ne bi trebalo da pokaže pred detetom. Dečje reakcije zavise od reakcija roditelja, pa ako pred sobom ima sliku mirnog i staloženog roditelja koji je siguran u odluku da je vreme za vrtić i dete će tu sigurnost upiti od roditelja. Sa druge strane, ukoliko je roditelj razdražljiv i nepoverljiv prema vrtiću, dete će biti plačljivije i zatvorenije pa će se i sam proces adaptacije teže odvijati - zaključuje sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1875
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.