Komentara: 1
Pregleda: 3650

Agenda kulturnih manifestacija u Srbiji

12.02.2011. u 18:42h
Izvor: RTV Yueco
Agenda kulturnih manifestacija u Srbiji

Agenda o kulturnim manifestacijama predstavljena je u Beogradu. Mapirano je više od 800 manifestacija širom Srbije, stim da je najviše u Vojvodini. Na mapi kulturnih manifestacija i Subotica zauzima posebno mesto kao grad festivala. U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da će gledati da pomognu lokalne turističke organizacije kako bi se kulturni turizam sve više razvijao.

Turistička organizacija Subotice izdala je svoj program sa 20 manifestacija koje imaju najdužu tradiciju na ovom prostorima. Međunarodno takmičenje u standardnim i latino plesovima, Gitar open festival, Noć muzeja, Etno fest, Festival evropskog filma, Dužijanca, Interetno festival, Dan grada, Berbanski dani su samo neke od manifestacija koje godina privlače turiste u Subotici i na Palić svojim zanimljivim i dobro osmišljenim programima. Na Agendi koja je urađena za celu zemlju kao najstarija manifestacija obeležena je “Smederevska jesen“ od 1888. godine, a Subotica se vezuje za 1893. godine kada poslednjeg vikenda avgusta više hiljada ljudi kreće na molitvu na “Proštenje na Bunariću”. Agenda će omogućiti građanima da znaju gde i kada se koja kulturna manifestacija održava.

Agenda, koja sadrži detaljne opise i fotografije manifestacija urađena je na srpskom jeziku za sada, a u planu je da se prevede na engleski. Manifestacije sa nacionalnim značajem koje doprinose prezentaciji naše kulture u svetu i će imati podršku ministarstva i države.

Jedinstvenu bazu kulturnih manifestacija je kreirao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. Agenda omogućava da se na jednostavan način pretražuju manifestacije prema nazivu, mestu ili vremenu održavanja, kao i godini osnivanja i vrsti manifestacije. Najveći procenat odigrava se na prostoru Vojvodine, a više od polovine ovih događaja 56,9 odsto osnovano je tokom prethodne decenije.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3650
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.