Komentara: 0
Pregleda: 2036

Agošton sada želi Suboticu

06.02.2010. u 12:05h
Izvor: Večernje novosti
<p>AKO neće I&scaron;tvan Pastor, hoće Andra&scaron; Ago&scaron;ton ili &Scaron;andor Pal. Po&scaron;to je Savez vojvođanskih Mađara demonstrativno iza&scaron;ao iz vladajuće koalicije sa Demokratskom strankom u Subotici, svoju &scaron;ansu da se, makar i dve godine posle izbora, nađu u vlasti prepoznali su Andra&scaron; Ago&scaron;ton (DSVM) i &Scaron;andor Pal (DZVM).</p>
Agošton sada želi Suboticu

Razgovore o učešću u lokalnoj, pa i u pokrajinskoj vlasti, sa demokratama je najpre započeo Agošton, ali su oni kratko trajali. DSVM je, naime, saradnju sa DS uslovila izmenama Zakona o nacionalnim savetima, u delu koji se odnosi na način formiranja posebnih biračkih spiskova.

No, Agošton je objavio da prekida pregovore posle izjave Svetozara Čiplića, ministra za ljudska i manjinska prava, da nema potrebe da se menja Zakon o nacionalnim savetima manjina.

Na vest o prekidu pregovora sa demokratama, reagovao je lider SVM Pastor, ocenivši da Čiplićeva izjava nedvosmisleno pokazuje kako Agoštonov zahtev nema veze sa političkom realnošću.

- SVM nikada nije tvrdio da je Zakon idealan, ali je uvek govorio da se više od toga nije moglo postići u republičkoj Skupštini. Sada je jasno da će, zahvaljujući naporima SVM, sledeći sastav Nacionalnog saveta Mađara biti izabran na neposrednim izborima - kaže Pastor, koji je ujedno optužio Agoštona da je, trgujući sa principom mađarske sloge, žrtvovao subotičku koaliciju koja je na lokalnim izborima, 2008. godine, osvojila 21.000 glasova.

Na sam pomen mađarske koalicije, burno je reagovao i Šandor Pal (DZVM), podsećajući da je upravo Pastor poništio predizborni dogovor između tri najuticajnije stranke Mađara u Vojvodini.

- Odmah posle izbora, Pastor je napravio tajni savez sa demokratama i sve mandate koje smo zajedno osvojili, prigrabio je svojoj stranci. Sada kada se zamerio demokratama zbog neglasanja za budžet, setio se našeg koalicionog dogovora - ogorčen je Pal.

KOREKTNO
IZUZEV Subotice, DS i SVM i dalje skladno funkcionišu u vlasti u sedam opština u Vojvodini, a po rečima prof. dr Dragoslava Petrovića, šefa poslaničkog kluba "Za evropsku Vojvodinu", korektna saradnja nastavljena je i u pokrajinskim organima.

 

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2036
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.