Komentara: 0
Pregleda: 1806

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan škole

06.06.2022. u 14:10h > 07.06.2022. u 11:17h
Izvor: Subotica.com
Akcijom dobrovoljnog davanja krvi u OŠ "Kizur Ištvan" obeležen je Dan škole. Pozivu su se odazvali nastavnici, roditelji u pratnji dece, kao i građani.
Akcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan škole

Dan škole u ovoj obrazovnoj ustanovi obeležen je na najbolji mogući način, bez mnogo pompe, bez priredbi i zabave, ali svečano i humano. Iako su se pozivu odazvale 32 osobe, krv je dalo 22 ljudi. Iz škole navode da su na ovaj način želeli da pomognu da se nekome spasi život, ali i da svojim đacima omoguće da uspešno savladaju najvažniju životnu lekciju - lekciju humanosti.

- Odlučili smo da Dan škole proslavimo baš na ovaj način jer je važno da i na ovaj, za nas izuzetno važan dan, decu naučimo nečemu. Đaci su prisustvovali ovoj akciji  u kojoj su učestvovali njihovi roditelji, učitelji, nastavnici. Na taj način shvatili su značaj dobrovoljnog davalaštva, što će sigurno uticati na to da kada stasaju i sami, po uzoru na roditelje i nastavnike, postanu dobrovoljni davaoci. Savaladali smo još jednu lekciju humanosti, baš kao što smo to radili i ranijih godina kroz druge humanitarne akcije - objašnjava Dejan Anđelović, direktor OŠ "Kizur Ištvan". 

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan školeIgor Magoč, roditelj sedmogodišnje devojčice, inače učenice ove škole, odazvao se pozivu svoje ćerke i njene škole, te došao da da krv. Kako kaže Igor, korist je trostruka.

- Rado sam se odazvao pozivu, davanje krvi je dobro za zdravlje, na taj način se spasavaju životi, a ova akcija specifična je po tome što sam imao priliku da krv dam pred ćerkom i da joj na taj način dočaram koliko je značajno i korisno biti dobrovoljni davalac krvi. Verujem da će to uticati na nju da i sama jednoga dana bude učesnik ovakvih akcija

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan školeDa su porodične akcije poput ove "rasadnik" budućih dobrovoljnih davalaca potrvđuju iz Crvenog krsta koji godišnje organizuje oko 45 redovnih akcija.

- Deca se najbolje uče kroz primer koji dobijaju iz kuće. Kada vide da je davanje krvi nešto normalno i prirodno, što praktikuju i njihovi roditelji, onda će i sami, kada stasaju, postati dobrovoljni davaoci. Pravi primer koji ovo potvrđuje su naše tradicionalne porodične akcije "Humani Božić" i "Humana subota". Kada smo počeli da ih realizujemo, pre dvadeset godina, dolazila su nam deca koja su sada već odrasli ljudi i sada oni daju krv u prisustvu svoje dece - objašnjava Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta. 

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan škole

Naredna velika porodična akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" biće održana 25. juna na Velikoj terasi na Paliću kada krv mogu dati svi oni koji su to propustili da urade danas. 

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan školeAkcijom dobrovoljnog davanja krvi OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan škole

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1806
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

OŠ Kizur Ištvan

transfuziologija opšta bolnica

dan škole

crveni krst subotica

dejan anđelović

volonteri crvenog krsta

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.