Komentara: 8
Pregleda: 2345
Foto

Ambasador Svete Stolice u poseti našem gradu

07.04.2023. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Uoči najvećeg hrišćanskog praznika, koji vernici katoličke veroispovesti obeležavaju u nedelju, naš grad je posetio nadbiskup Santo Ganđemi, apostolski nuncije, odnosno ambasador Svete Stolice (Vatikana) u Srbiji.
Ambasador Svete Stolice u poseti našem gradu

Sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem i saradnicima, delegacija Svete Stolice razgovarala je o potencijalima Subotice i Palića, posvećenosti lokalne samouprave razvoju dobrih odnosa među ljudima različitih kultura i religija i saradnji sa Katoličkom crkvom.

Ambasador Svete Stolice u poseti našem gradu- U Subotici deluje više crkava i verskih zajednica, odnosi među konfesijama su izuzetno dobri i Subotica je, kao multietnička sredina, i van granica naše zemlje poznata po negovanju i uvažavanju bogatstva različitosti. Lokalna samouprava ima izuzetnu saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Subotici i ubuduće će putem javnih konkursa dodeljivati sredstva za sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica, a putem konkursa ćemo podržavati i programe dobrotvorne organizacije Katoličke crkve ’Karitas’ koja deluje u oblasti društveno humanitarnog rada. Izvesno je da ćemo podržavati i rad Biskupijske klasične gimnazije ’Paulinum’, kao i održavanje najznačajnijih manifestacija u koje je uključena Katolička crkva – poručio je gradonačelnik Bakić. - Odnosi između naše zemlje i Svete Stolice, koji datiraju od marta 1920. godine, podignuti su na mnogo veći nivo zvaničnom posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu, u septembru 2019. godine.  Nadbiskupu Ganđemiju u ime Grada Subotice i lično ime zahvaljujem na principijelnom stavu Svete Stolice i po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, i po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Nadbiskup Santo Ganđemi zahvalio se gradonačelniku Bakiću i njegovim saradnicima na vremenu i prilici da upozna ovaj grad, njegove potencijale, mogućnosti i aspiracije.

- Kako upoznajem Suboticu, vidim tri primata ovog grada, a to su: kulturni primat, dakle ovo je grad sa velikim kulturnim potencijalom, potom vidim turistički potencijal i dijaloški, što se tiče suživota različitih etničkih i verskih zajednica – ističe nuncije. - Što se tiče politike Svete Stolice prema Srbiji, ona se nije menjala od susreta pape Franje i predsednika  Vučića, iz 2019. godine. Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Naravno da pratimo sve ono što se ovde dešava u dijalogu između dve strane i, takođe, kao vernici molimo za to da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, mir i stabilnost o kojoj sanjaju ovi narodi.

Izvor: Subotica.com
Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji Prijem gradonačelnika za apostolskog nuncija, ambasadora Svete Stolice u Srbiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 2345
Povezane teme

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.