Komentara: 9
Pregleda: 1667

Ambasador Svete stolice u višednevnoj poseti Subotici

04.04.2023. u 13:48h
Izvor: Subotica.com
Od četvrtka, zaključno sa nedeljom kada katolici slave Uskrs, u zvaničnu posetu našem gradu imaće apostolski nuncije (poslanik), amabasador Svete Stolice - mons. Santo Gangemi.
Ambasador Svete stolice u višednevnoj poseti Subotici

Kako je najavljeno u zvaničnom protokolu Subotičke biskupije, predstavnik Vatikana imaće niz aktivnosti, među kojima su mise i obredi, ali i zvanični susreti sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, njegovim zamenikom Imreom Kernom, predsednikom Skupštine Subotice Balintom Pastorom, kao i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Na Veliki četvrtak mons. Santo Gangemi će u subotičkoj Katedrali u 9 časova predvoditi Misu posvete ulja, a u 19 časova Misu Večere Gospodnje. Tog dana popodne će biti upriličen prijem kod gradonačelnika.

Već narednog dana (Veliki petak) program počinje na Kalvariji križnim putem sa prevodom na mađarski (9-10h), zatim na hrvatskom (10h). Subotička Kalvarija smeštena je između Bajskog groblja i crkve Isusova Uskrsnuća. U hrišćanstvu "Križni put" (ili "Žalosni put") označava ritual u sećanje na Isusove muke, od trenutka kada ga osuđuju na smrt do polaganja njegovog tela u grob.

Poslanik iz Vatikana će se tokom dana sastati sa Kernom i Balintom Pastorom, zatim odvojeno sa Ištvanom Pastorom. Obred Muke Gospodnje u Katedrali Sv. Tereze Avilske je zakazan za 19 časova.

Poslednja dva dana posete bile upriličena Vazmenim bdenjem (subota, 20h), odnosno Svetom misom koja će biti na dan Hristovog uskrsnuća od 10 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 1667
Povezane teme

subotička biskupija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.