Komentara: 4
Pregleda: 2012

Američki fleg fudbal: Subotičani stub srebrne reprezentacije

10.09.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Reprezentacija Srbije osvojila je srebro na Evropskom prvenstvu u američkom fleg fudbalu u kategoriji do 17 godina. Subotica može da se ponosi - sedam igrača i trener su Subotičani. Tim uzrasta do 15 godina zauzeo je 10. mesto, a on je izbrojao sedmoro Subotičana, 6 igrača i trenera.
Američki fleg fudbal: Subotičani stub srebrne reprezentacije

Nikola Vojnović, Danijel Roštaš, Mihajlo Palija, Danijel Brajković, Nemanja Đorđević, Uroš Puškić i Nenad Kujundžić srebrni su Subotičani koji, su predvođeni trenerom Ivanom Palijom osvojili drugo mesto na Omladinskom evropskom prvenstvu u Italiji. Prva šestorica, kao i trener potiču iz subotičkog kluba "Gorillas" dok je Nenad ponikao u klubu "Blacks" iz Bajmoka. 

 - 2014. godine Srbija je osvojila bronzu. Ove godine došli smo kao potpuni autsajderi. Upali smo u "grupu smrti" gde su, pored nas, bile Austrija i Nemačka, koje su, kada je američki fudbal u pitanju, prave velesile, zatim Češka, i Izrael, kao najjača ekipa. Naši momci odigrali su sjajno, prošli grupu i stigli u polufinale gde nas je sačekala Velika Britanija, koja je takođe važila za favorita. Nakon toga došao je susret sa Izraelom, koji je osvojio zlato. Iza nas su ostale sve evropske (geografski) zemlje. Ovo srebro najveći je naš uspeh u američkom fudbalu u svim disciplinama, to je naš najbolji postignut rezultat - kaže Ivan Palija, defanzivni koordinator, inače trener kluba "Gorillas" iz Subotice.

Američki fleg fudbal: Subotičani stub srebrne reprezentacijeAmerički fleg fudbal: Subotičani stub srebrne reprezentacije

Fleg fudbal je beskontaktni američki fudbal koji se od standardnog razlikuje po tome što nema kontakta, nema kaciga, nema štitnika. Igrači oko stuka nose kaiš, sa po jednom zastavicom na svakom kuku. Oba tima imaju priliku da napadaju i napreduju sa loptom preko terena bilo trčanjem, bilo pasom, a ekipa koja postigne više poena je pobednik na kraju.

Osim u kategoriji do 17 godina, naša reprezentacija nastupila je u kategoriji do 15 godina. U ovoj konkurenciji ekipe su igrale kombinovano - dečaci i devojčice, a Subotica je imala 7 predstavnika, troje igrača iz kluba "Gorillas" - Žarko Mušicki, Martina Sabolović i Branislava Takić, i troje igrača - Marko Zolnaić, Boris Beretić, Sara Ivković Ivandekić i trenera Bojana Zolnaića (defanzivni koordinator reprezentacije U15) iz kluba "Blacks" iz Bajmoka. 

 - Od ukupno 32 igrača u dve selekcije, koje su povedene u Italiju, 13 igrača su Subotičani, i od ukupno 5 trenera, 2 su Subotičani. Od 36 ljudi, 15 Subotičana - dodaje Ivan Palija, ne skrivajući ponos na uspeh ne samo reprezentacije, već i našeg grada. 

Američki fleg fudbal: Subotičani stub srebrne reprezentacije

Natup naših reprezentativaca nije prošao nezapaženo, te su odmah usledili pozivi za različita gostovanja. 

 - Izraelci su nas pozvali da već u decembru dođemo na kamp i turnir, a pozvani smo i da naredne godine, u junu, gostujemo u Ohaju, gde ćemo igrati sa Amerikancima. Ovi pozivi jesu rezultat uspeha koji smo ostvarili, koji je utoliko veći kada se zna u kakvim uslovima su ova deca trenirala i kako je doskora izgledao teren "Bratstva", a sada su vicešampioni - zaključuje Palija.

Američki fleg fudbal: Subotičani stub srebrne reprezentacije

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 6 dana
Komentara: 4
Pregleda: 2012
Povezane teme

američki fudbal subotica

klub američkog fudbala gorillas

američki fleg fudbal

Blacks bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.