Komentara: 3
Pregleda: 2167

Analizirana situacija i preložene mere povodom sprečavanja širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja

13.07.2023. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Analizirana situacija i preložene mere povodom sprečavanja širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja

U prostorijama Severnobačkog upravnog okruga (SBO) danas je održan sastanak na temu sprečavanja pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti afrička kuga svinja za naš okrug.

Tom prilikom šef Odseka republičke veterinarske inspekcije, Aleksandar Pižurica, informisao je prisutne o epizootiološkoj situaciji (pojava i prenos bolesti životinja) u Republici Srbiji i predočio neophodnost preduzimanja preventivnih mera od strane svih nadležnih službi u cilju pripreme za eventualno izbijanje zarazne bolesti na teritoriji SBO.

Sa sastanka je upućen apel na odgovorno ponašanje svih lica koja učestvuju u proizvodnji i prometu svinja, što bi značilo sprečavanje ulaska trećih lica i vozila na farme, držanje svinja zatvorenih u objektima predviđenim za njihov smeštaj, prijavljivanje nadležnoj veterinarskoj stanici svake promene u zdravstvenom stanju svinja (uginuće, pobačaj, lečenje antibioticima duže od tri dana) i jačanje biosigurosnih mera na farmama (postavljanje dezifenkcionih barijera na ulasku u farme, organizovanje presvlačenja radnika prilikom ulaska i izlaska, svođenje na minimum obilaske drugih farmi).

Na sastanku je dogovoreno da će u narednom periodu nadležne službe vršiti rigoroznu kontrolu prometa svinja.

Pogledajte aktuelne informacije na temu afričke kuge svinja na Ministarstvu poljopriuvrede, Uprave za veterinu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2167
Povezane teme

afrička kuga svinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.