Komentara: 4
Pregleda: 3297

Andrej Barna o rezultatima na Evropskom i očekivanjima na Olimpijskim igrama

03.07.2024. u 12:58h
Izvor: Subotica.com
Andrej Barna, plivač Spartaka i reprezentativac Srbije, nedavno je u naš grad doneo dva odličja sa Evropskog prvenstva koje je nedavno održano u Beogradu i napravio sjajnu uvertiru pred ono što tek sledi, a to su Olimpijske igre u Parizu za koje se već priprema na bazenu u Dudovoj šumi što smo iskoristili za kratak razgovor sa njim i jednim od njegovih trenera Bojanom Race.
Andrej Barna o rezultatima na Evropskom i očekivanjima na Olimpijskim igrama

Na 100m slobodnim stilom u individualnoj konkurenciji Barna je osvojio brnozu s vremenom 47,66 i postavio novi lični i nacionalni rekord.

 - Prezadovoljan sam ostvarenim na Evropsko prvenstvu koje je do sada najuspešnije u mojoj karijeri. Uslovi su bili sjajni, odlično pripremljen bazen u Beogradu, publika, prisutni moji prijatelji. Sam ambijent je bio poseban i dodatni motiv za što bolji učinak – kaže Barna - Imao sam pritisak jer je dosta ljudi došlo da me gleda i ovo je bila prilika da se uzme medalja. Ušao sam kao drugi u finale. Znao sam da je tu Nemet koji je bio treći na Svetskom šampionatu i da može da me dobije. Skoncentrisano sam krenuo i kada sam ušao u cilj za to treće mesto bio sam prezadovoljan i srećan.

Nakon što je ostvario više nego odličan rezultat okitivši se bronzom, usledila je još jedna radost i to timska. U štafeti na 4x100 slobodno, Srbija je osvojila zlatnu medalju, a Andrej Barna je bio čovek odluke za naslov evropskog prvaka našeg nacionalnog tima. Malo je nedostajalo da se domogne i trćeg odičja i to na 50 metara u slobodnom stilu, ali vremena za žal zbog „neuspeha“ da njegova riznica medalja bude bogatija za još jednu nema, jer se već sprema za predstojeće izazove.

Andrej Barna o rezultatima na Evropskom i očekivanjima na Olimpijskim igrama - Plivao sam fenomenalno jutarnju trku na 50 metara, polufinalnu, a onda je došlo finale koje je meni bilo prvo na velikim takmičenjima u toj disciplini. Na 100 metara sam imao iskustva. Iako je 50 metara kraul sprint, to opet mora pametno da se pliva. Ne sme od prvog zaveslaja da se krene maksimalno. Tu sam napravio grešku, ali samo imao preveliku želju i nisam se najbolje skoncentrisao kao što je to bilo kod 100 metara gde sam osvojio bronzu. Malo mi je krivo , ali nemam sada vremena da razmišljamo o tome, jer nas čeka Pariz i za to se spremam – jasan je Barna.

Olimpijske igre su kruna za svakog sportistu. Andrej Barna već ima iskustva jer je pre četiri godine nastupao u Tokiju i u trci na 100 metara slobodnim stilom zauzeo deveto mesto. Oborio je nacionalni rekord 13 godina star koji je postavio Milorad Čavić, ali mu je falilo samo 12 stotinki za ulazak u finale. On je ostvario vreme od 47,94 sekunde i završio kao četvrti u svojoj polufinalnoj grupi, ali to nije bilo dovoljno da se nađe među osam najboljih. Ove godine ostvareni rezultati na prethodnim takmičenjima nagovestili su da s pravom možemo očekivati neku od medalja od najboljeg plivača Srbije.

 - Očekivanja posle ovog Evropskog su još veća za Olimpijske igre. Pokušavam da ne razmišljamo o tome, da ne stvaram sebi veliki pritisak. Ono što mogu jeste da utičem na to kako ću ja da plivam, a ne na neke spoljašnje faktore. Ne znam kako se drug spremaju, pripremam se i gledam sebe. Finale bi trebalo da bude dostižno, ako to uspem onda ću moći da se nadam dobrom plasmanu. Želim da ostvarim ono što nisam u Tokiju, da se u finalu borim za što viši plasman, a ako bude sve u redu možda i za medalju – rekao je Andrej Barna plivač Srbije i prvi od trojice Subotičana koji je overio svoju vizu za Pariz.

Andrej Barna o rezultatima na Evropskom i očekivanjima na Olimpijskim igramaOstvarenim rezultatima na Prvenstvu Evrope, Barna je potvrdio da je najbolji plivač u našem nacionalnom timu, a tome svedoče i reči trenera Bojana Race pod čijim patronaton se priprema za najveću sportsku smotru u Francuskoj koja ga čeka krajem jula.

- Ostvareni rezultati na Prvenstvu Evrope su veliki uspeh za subotičko i srpsko plivanje. Barna je pokazao da je naš najbolji plivač i da je zaslužio da ide na Olimpijske igre, ne samo što je pokazao ovde dobar rezultat nego i na Olimpijadi očekujemo najmanje finale – kaže Bojan Race - On sa svojim vremenima i rezultatima to dokazuje. Ima još prostora da napreduje, tako da se u narednom periodu nadamo još boljim rezultatima. Pripreme u Subotici mu prijaju, bude mu uspomene na stare dane. Nadam se da će što bolje da ih odradi da to kasnije donese rezultate i da se svi radujemo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 14 časova
Komentara: 4
Pregleda: 3297
Povezane teme

plivanje

andrej barna

evropsko prvenstvo u plivanju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.