Komentara: 1
Pregleda: 2078

Anica Dobra među dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka"

08.07.2024. u 11:05h
Izvor: Subotica.com
Na 31. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će biti održano od 20. do 26. jula tradicionalno će biti dodeljene nagrade  “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.
Anica Dobra među dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka"

Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Fedon Papamihael u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelj Ademir Kenović kome će biti dodeljena Regionalna Lifka.

Glumica Anica Dobra jedna je od najprestižnijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni.

Fedon Papamihael, nagrađivani direktor fotografije, u svojoj radnoj biografiji ima preko 40 dugometražnih filmova kao direktor fotografije. Među poznatim ostvarenjima na kojima je radio su “Hotel od milion dolara” Vima Vendersa, “Stranputice”, “Potomci” i “Nebraska” Aleksandera Pejna, “Identitet”, “U 3.10 za Jumu” “Hod po ivici”, “Indijana Džons i artefakt sudbine” Džejmsa Mangolda, "W” Olivera Stouna, i mnoge druge. Za rad na hvaljenom crno-belom filmu "Nebraska”, Fedon je dobio nominaciju za Oskara, BAFTA nominaciju i ASC nominaciju, kao i druga priznanja. Pored svog rada na dugometražnim filmovima, Fedon je snimao i režirao preko 100 reklama, muzičke spotove, a radio je i na televiziji. Živi u Los Anđelesu i Atini.

Anica Dobra među dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka"Ademir Kenović (Sarajevo, 1950.) je bosansko-hercegovački režiser, producent i scenarista. Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu i diplomirao engleski jezik i književnost 1976. godine. Potom odlazi u SAD gde je studirao film i umetnost na univerzitetu Denison u Ohaju. 1989. godine postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Radio je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima, kao i obrazovnim filmovima za domaće TV stanice. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95.) režirao je i producirao brojne ratne dokumentarne filmove, među kojima je „Sarajevo: Ulica pod opsadom“ prikazan širom sveta i nagrađen BAFTA nagradom. Jedan je od osnivača „Refresh Production“ u okviru koje se bavi produkcijom i distribucijom igranih, kratkih i dokumentarnih filmova i serija. Osim produkcije i režije dugih i kratkih filmova, režirao je brojne promotivne filmove i reklame. Režirao je filmove "Tajni prolaz” (2004.), “Savršeni krug” (1997.), “MGM Sarajevo” (1994.), “Sarajevo – Ulice pod opsadom” (1993), “Kuduz” (1989.), “Ovo malo duše” (1986.) i mnoge druge.

Anica Dobra među dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2078
Povezane teme

palićki filmski festival

filmski festival u subotici

anica dobra

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.