Komentara: 2
Pregleda: 2854

Arhitektura 20. veka kao turistički resurs

06.11.2013. u 21:34h
Izvor: RTV City
U okviru projekta Atrium koji se bavi arhitekturom totalitarnih režima 20.veka organizovan je obilazak građevina u gradskom jezgru koje su bile predmet projekta. Projekat se realizuje kroz IPA program Jugoistočne Evrope u 12 zemalja.
Arhitektura 20. veka kao turistički resurs

Turistička valorizacija vrednosti sredine 20. veka je prepoznata od strane mnogih zemalja južne i istočne Evrope koje su u skorijoj istoriji pregrmele različite totalitarističke režime. Lokalna tura oko objekata izgrađenih sredinom 20.veka u duhu soft-socijalizma ili Titovom dobu može biti interesantna domaćim ali pre svega stranim turistima.

U okviru projekta Atrium urađene su uporedne analize, metodologija kao i prikupljanje dokumenata pri čemu je sve digitalizovano i dostupno na sajtu projekta a uskoro i na sajtu klastera.

Izabel Lanji Hnis, Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić:

„Ovo je bila naša želja da iniciramo mnoge druge vidove istraživanja u gradu, interdisciplinarne stručnjake koji će želeti i da se bave nečim drugim što je interesantno za strane turiste.“

U okviru lokalne ture zainteresovani su obišli zgradu Suda, Novu opštinu, kompleks Tokio, zgradu Kifla, a u skloništu u ulici Pavla Štosa priređena je izložba koja za temu ima mnoge druge zgrade koje spadaju u ovu grupu.

Arhitektura 20. veka kao turistički resurs

„Valorizuju se određene zgrade iz tog perioda. Svi imaju neki drugi režim. Italija je morala da sagleda svoje arhitektonske celine u fašističkom periodu, socijalističke zemlje su morale da sagledaju svoje arhitektonske i druge vrednosti a tu mislimo i na stilove nameštaja, na modu i čitav stil života u jednom periodu „gvozdene zavese“. Mi smo pokušali da objasnimo da je to kod nas bilo sasvim drugačijei da smo imali jedan soft-socijalizam i kada se to uporedi zna da bude veoma zanimljivo.“

U klasteru su istakli da se nadaju da će prikupljeni materijali podstaći na istraživanje i napominju da nije bitno da li nam se neki period sviđa već da li on može biti zanimljiv publici. Od gradova u Srbiji za sada u projektu učestvuje samo Subotica a naš klaster je spreman da pomogne svim zainteresovanim gradovima da se u projekat uključe. Podršku imaju u Sekretarijatu za privredu Vojvodine a krajnji rezultat bi nakon lokalne i regionalne trebalo da bude i nacionalna tura sa ovom tematikom.

Izvor: RTV City
Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice Arhitektura 20. veka kao turistički resurs Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2854
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.