Komentara: 1
Pregleda: 4184

Autoput od Horgoša do Novog Sada

31.01.2011. u 01:00h
Izvor: Dnevnik Online
Autoput od Horgoša do Novog Sada

Još kada je krajem aprila prošle godine potpisivan ugovor o izgradnji 87 kilometara nove trake autoputa od Horgoša do Novog Sada i 11,2 kilometara deonice Subotica–Kelebija, rok od devet meseci se činio kratak za tako obiman posao. To je potvrđeno danas, kada ističe ugovoreni rok, a od završenog autoputa nema ni govora. Neimari kažu – možda do leta!

Na trasi od Novog Sada prema Horgošu, na većem delu puta mašine stoje i nema žive duše. U zoni Bačke Topole kamioni „Planuma” dovoze materijal za izgradnju kolovoza, svi čekaju lepše vreme, a samo oko 170 radnika „Puteva Užice” rade mostove na deonici dugoj 28 klometra od Subotice do Horgoša.

Iako je u više navrata isticao da će severni krak Koridora 10 biti gotov i pre roka, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je shvatio da je to nemoguće i „prebacio se” na 1. mart, da bi se pre samo desetak dana u Kraljevu ponovo „vratio” na 1. februar – naravno, ne verujući u vlastitu izjavu jer je na licu mesta objasnio da se više puta opekao s davanjem rokova, ali „oni se moraju postavljati da ne bi bilo opuštanja”.

Međutim, putare mimo njihove volje „opuštaju” loši vremenski uslovi, kao što su bile obilne prolećne kiše, a sada sneg i led. I ne samo to nego, kako nam kaže vlasnik firme „Borovica transport” iz Rume Dušan Borovica, i nerešeni imovinskopravni odnosi, nezavršeni projekti, problemi s izmeštanjem dalekovoda... bar kada je reč o ipsilon-kraku čija im je izgradnja poverena.

Posao izgradnje autoputa podeljen je među članicama konzorcijuma, tako da je PZP „Beograd„, kao član NIBENS grupe, preuzeo izgradnju 40 kilometara, „Planum 17, a „Putevi Užice” 30 kilometara. Šef gradilišta Preduzeća za puteve „Beograd”Jadran Petrović izjavo je za naš list da su ukupno asfaltirali oko 15 kilometara preuzete deonice, a na celokupnoj dužini završena je izrada osnovnog nasipa od lesa, peska iz pozajmišta i refulisanog peska. Na većem delu su završeni tamponski slojevi od drobljenog kamenog agregata, tako da će, čim se vreme prolepša, nastaviti asfaltiranje.

PZP „Beograd„ je u nasipe ugradio 700.000 kubika materijala, a u obaveznu konstrukciju više od 150.000 kubika, oko 60.000 tona asfaltne mase, uprkos vremenskim neprilikama koje su imale negativan uticaj na izgradnju. Od avgusta do maja zabeleženo je više od 50 kišnih dana, a količina padavina je bila tri puta veća od uobičajene. Protekli mesec niskih temperatura iskorišćen je za remont mašina i obnovu materijala na deponijama i u bazama, a kratki sunčani intervali koriste se za završetak betonskih radova na objektima i obnovu privremene saobraćajne signalizacije na trasi. Punim kapacitetom krenuće se na proleće.

 

Novi kormilar radova

Tehnički direktor „Puteva Užice” Leko Korićanac izjavio je za naš list da je njihova kompanija preuzela vođstvo nad konzorcijumom kojem su povereni poslovi izgradnje ove deonice autoputa od dosadašnjeg PZP „Beograd„. On kaže da je ostalo još mnogo posla i da ne bi želeo da licitira novim rokom. Još mora da se ugradi 550.000 tona materijala – tampona i frakcija za proizvodnju asfalta i treba 200.000 kubika peska za izradu nasipa. Objekti na autoputu završeni su između 60 i 70 procenata i oko 30 kilometara asfalta, bez završnog sloja. Kako je Borovica preuzeo „Zrenjaninput” i „Bačkaput”, sagovornik očekuje da će se ubrzati radovi od Novog Sada prema severu.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4184
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.