Komentara: 5
Pregleda: 11776

Bačko Dušanovo - daleko od grada, daleko od srca

13.05.2016. u 11:23h
Izvor: Subotičke novine
Najudaljenija mesna zajednica na području Subotice tavori u očekivanju da je se gradske službe sete i uvrste u svoje planove. Od izletničkog centra kod rečice Čik, uglavnom postoje još jedino zamisli, a što entuzijasti naprave, vandali za noć unište. Kada će biciklistička staza proći kroz Dušanovo?
Bačko Dušanovo - daleko od grada, daleko od srca

U Bačko Dušanovo, selo sa 627 stanovnika po popisu iz 2011. godine i 286 domaćinstava, stiže se kada se prođu Višnjevac i Čantavir, od kojeg ga praktično deli samo tabla sa nazivom mesta, a naselju je teritorijalno bliža Senta nego Subotica. Prema onome što kaže Nikola Uzelac, predsednik Skupštine u Bačkom Dušanovu, malo toga je grad za poslednjih osam godina učinio za ovo mesto i Dušanovčani, stisnuti uz rečicu Čik i kanal, čekaju da neki od njihovih zahteva, koje ponavljaju iz godine u godinu, konačno budu ispunjeni.

Nikola Uzelac - ovde treba da se izgradi sportsko rekreativni centar

„Obećana nam je, pored ostalog, još 2008. godine biciklistička staza. Govorili su nam da je projekat izrađen, ali ne može doći do realizacije pošto je Čantavir dobio stazu samo do centra, pa ne mogu da se dogovore s koje strane ulice će se graditi. Dok se oni ne usaglase, dok ne dođe druga deonica iz Čantavira od škole do nas moramo da sačekamo. Posle osam godina otišli smo u Direkciju za izgradnju grada i saznali da projekat za Dušanovo nikada nije ni rađen! A nama je staza za bicikliste veoma važna da nas spoji sa Čantavirom i radi bezbednosti ove kategorije učesnika u saobraćaju jer je mnogo biciklista“, priča nam na početku razgovora Nikola Uzelac.

Bačko Dušanovo - daleko od grada, daleko od srca

Okolina rečice Čik pruža mogućnosti za razvoj turizma

Kada je reč o saobraćajnicama, pozicija je ista kao i pre dve godine kada smo poslednji put pisali o Bačkom Dušanovu: putevi koji su ruinirani i trebalo bi ih prevući asfaltom još uvek čekaju na presvlačenje:

„Spoj dve ulice, Partizanske i Ive Lole Ribara, 160 metara, Druga nova i spoj Lole Ribara i Petra Drapšina, 320 metara, trotoari, skidanje bankine u Petra Drapšina, izgradnja parkinga kod mrtvačnice – ništa još nije urađeno od toga. Dobili smo dva autobuska stajališta u glavnoj ulici, ali kada autobusi stanu, nastaje opasnost za vozače jer se ne vidi ko dolazi iz suprotnog pravca. Tražili smo i postavljanje „ležećih policajaca“ u ulici Petra Drapšina ispred škole i u Školskoj ulici, a dobili smo samo u Drapšinovoj... Sada imamo obećanje da će se najzad raditi bankine i upojni kanali, to su nam rekli u Direkciji za izgradnju grada i nadamo se da neće ostati samo na obećanjima“, govori Nikola Uzelac.

Kako do izletničkog centra?

Bačko Dušanovo ima prostor za izletnički centar i sportskorekreativnu zonu, za koji u rukovodstvu ove mesne zajednice smatraju da bi, nakon uređenja, mogao da se takmiči sa Palićem i privuče bar deset hiljada posetilaca prirodnim lepotama koje se ovde nalaze. Još 1995. godine urađen je kompletan urbanistički plan za sportsko-rekreacionu zonu u Bačkom Dušanovu.

„Na mestu gde se rečica Čik račva formirano je ostrvo, zvano Žablje, pogodno za razvijanje rekreativnih sadržaja. Sam unutrašnji deo ostrva ima 5,7 a spoljni deo te buduće sportskorekreativne zone preko 8 hektara.  Ono što je urađeno, da se od obične bare, divljeg rastinja i zatvorenog kanala naprave osnovi izletničkog centra, uradili su sami građani mesne zajednice.  Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 2011. godine obezbedio je bespovratno 2 miliona dinara za izmuljavanje kanala i posao je uradio DTD „Severna Bačka“. Izmuljavan je unutrašnji deo ostrva, prvi put nakon više od 30 godina i navlačena zemlja kako bi se ono izdiglo i sprečilo plavljenje unutrašnjeg dela. Sredstva za nasipanje na ostrvu dobili smo naredne, 2012. godine, takođe od Pokrajine i to je bilo sve. Nema pomaka, nema projekta, nema interesovanja od strane Grada, a bez toga ne možemo da napredujemo u stvaranju izletničkog centra“, objašnjava Uzelac.

Sportski tereni, dečija igrališta, objekti od drveta, prilazi za invalide i pecaroše i brojni drugi sadržaji za sada postoje samo u vizijama meštana i entuzjasta iz mesne zajednice, a ono što svojim radom i trudom uspeju da naprave, uvek se nađu vandali koji to unište. Tako je bilo i sa korpama za otpatke, tablama sa obaveštenjima, klupama i mladim sadnicama. Sada su obesni noćni izletnici za Prvi maj ponovo bili u akciji.

„Odsekli smo dve ogromne topole koje su bile trule iznutra, ali su se njihova debla mogla koristiti u razne svrhe, jer su lepo izgledala. Međutim, oni koji su ovde boravili, jedno deblo su odneli na ostrvo i zapalili, a drugo bacili u kanal. Ranije smo imali dobru saradnju sa Komunalnom policijom i verovali smo da se vandalizam neće tolerisati i da će biti kažnjeni svi oni koji se nesavesno ponašaju. Međutim, u poslednje vreme, ta komunikacija je zatajila i vidimo ih samo da prođu kroz selo ili se zadrže po pozivu građana, ali sa predstavnicima mesne zajednice ne kontaktiraju“, kaže Nikola Uzelac.

Imaju zahvaljujući samodoprinosu

Dušanovčani su, kaže Nikola Uzelac, imali samodoprinos neprekidno od 1964. do 2003. godine i sve što imaju izgradili su sopstvenim dinarom i ličnim radom. Sami su kopali kanale i rupe za bandere kada su uvodili struju u selo, ali ta vremena su, izgleda, prošla, ne zbog toga što meštani nisu spremni da prionu na rad, nego zato što im se u nekim slučajevima ne dozvoljava da sami nešto urade.

„Prostor u Domu nam je mali, a to je jedino mesto gde mogu da se održavaju skupovi, naročito kada su u pitanju daće i kada se skupi i više od 80 ljudi. Od svojih sredstava kupili smo neklizajuće podne pločice umesto dotrajalog itisona i stavili ih u prvi deo Doma, a dogovor je bio da ove godine srušimo binu i napravimo takvu da bude montažna i po potrebi da može da se ukloni, da bi moglo da bude više mesta. Za to tražimo projekat već treću godinu, ali nema sluha u lokalnoj samoupravi i zabranili su nam da bilo šta radimo bez njihove dozvole, mada imamo majstore koji bi to uradili.  Imamo i pločice, a ne možemo da ih postavimo“, kaže Nikola Uzelac.

Bačko Dušanovo - daleko od grada, daleko od srca

Uzelac - puteve „pod hitno” popraviti

U Programu rada mesne zajednice za 2016. godinu u Bačkom Dušanovu na prvom mestu upravo je izrada projekta za sanaciju Doma kulture sa proširenjem od 80 kvadratnih metara.  Što se ostalih planova tiče, pored puteva i trotoara, navedena je izgradnja parkinga kod mrtvačnice na groblju, nabavka kosačice, izrada projekta za ozelenjavanje sela, pošumljavanje javnih površina i vetrozaštitni pojas, kao i izrada detaljnog urbanističkog plana za sportskorekreativnu zonu.

Problem sa strujom - U Bačkom Dušanovu jedan od problema za stanovnike, naročito udaljenih delova mesne zajednice koja obuhvata oko 95 kvadratnih kilometara, predstavlja neujednačen napon u električnoj mreži. Sada je na tome počelo da se radi i situacija se donekle poboljšala.

„Elektrodistribucija je radila na povećavanju napona u dva navrata pre praznika tako što su prespajali s jedne trafo stanice na drugu kao i iz trafo stanice u Čantaviru, i ima rezultata mestimično, tamo gde su kablovi kraći, ali do neujednačenosti dolazi zbog velike dužine električne mreže i razvučenosti kablova. Nadamo se da će ovaj posao biti nastavljen i da će se otkloniti smetnje u snabdevanju električnom energijom i udaljenih domaćinstava“, kaže Nikola Uzelac.

Bačko Dušanovo ima fudbalski klub i sportski teren koji se lepo održava zahvaljujući sopstvenim sredstvima i donacijama, a ovaj prostor je mesto gde se stanovnici u najvećem broju okupljaju 7. jula na Dan mesne zajednice. Održavanje higijene i odnošenje smeća u naselju nije rešeno na najbolji mogući način jer čantavirski „Komval“ odnosi kućno smeće jednom mesečno, pa mnogi ono što im se u međuvremenu sakupi bacaju na divlje deponije. Što se zdravstvene zaštite tiče, mesna zajednica je obezbedila povremeno merenje šećera u krvi za građane koje obavlja doktorica koja dolazi, kao i jedna viša medicinska sestra. Prodavnica koja se izdaje u sklopu Doma mesne zajednice posle upornog insistiranja od godinu i po dana, ponovo radi ali dok je mesna zajednica izdavala za 240 evra mesečno, i od toga finansirala pojedine radove, od kada je imovina prešla u vlasništvo Grada, izdaje se za 6000 dinara.

To je u najkraćem raport iz mesne zajednice Bačko Dušanovo.  Njihov je apel, koji su uneli i u Plan aktivnosti za ovu godinu, da bi za saradnju sa organima i telima Grada bilo potrebno da odgovorni za mesne zajednice u lokalnoj samoupravi dođu i na licu mesta se upoznaju sa problematikom. Ako su daleko od grada i daleko od očiju, da ne budu – daleko od srca!

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 11776
Povezane teme

bačko dušanovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.