Komentara: 40
Pregleda: 7569

Bajić: Ostajemo pri zahtevu za poništenje akta, tražićemo da bunjevački bude službeni jezik grada

27.01.2020. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, Mirka Bajića, kao reakcija na saopštenje Tomislava Žigmanova, predsednika DSHV-a od 24. januara, prenosimo u celosti.
Bajić: Ostajemo pri zahtevu za poništenje akta, tražićemo da bunjevački bude službeni jezik grada

Poštovani gospodine Žigmanov,

Danas se svako ima pravo izjasniti o svojoj nacionalnoj propadnosti po sopstvenom osećanju.

Vi kažete da ste Hrvat. Ja to cenim i želim vam u tom pogledu sve najbolje.

Ne prozivam Vas zbog toga, ne vređam, i ne vređam Vaša nacionalna osećanja.

Vi za mene kažete da sam Bunjevac koji ne želi biti Hrvat. Pa zašto ne bi ste rekli da sam Bunjevac koji ne želi biti Mađar, ili  Srbin, na primer..., nego da ne želim biti Hrvat? Time Vi vređate moja nacionalna osećanja, jer ja sam Bunjevac zato što znam šta sam, a ne zato što ne želim biti nešto drugo. Tako bi ja mogao da vređam Vas i da kažem da ste Bunjevac koji želi biti Hrvat – drugim rečima da neznate šta ste.

Tvrdite da je naš zahtev da se Naredba iz 1945., kojom se NAREĐUJE da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu oceni aktom asimilacije, namera razbijanja hrvatske zajednice... ta vaša tvrdnja mene uverava da Vi i danas smatrate da ta „Naredba“ treba da važi i da optužujete državu u kojoj i Vi danas živite, Republiku Srbiju, da time što „Naredbu“ ne primenjuje, slabi hrvatsku zajednicu.

To nas dodatno motiviše da zahtevamo da se  „Naredba iz 1945.“, kojom se NAREĐUJE da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, oceni aktom asimilacije i da se konstatuje ništavnost tog akta, kao takvog.

Da je to bio državni akt koji je i te kako primenjivan, postoje brojni dokazi u vidu spisa koji su sačuvani u Istorijskim arhivima. Činjenica je da se od raspada bivše SFRJ taj akt više nije primenjivao. Nije dakle nas Bunjevce „izmislio Milošević“, nego nova država, u kojoj mi Bunjevci živimo – danas Republika Srbija, taj akt nije više primenjivala i Bunjevci su se mogli izjasniti onako kako su sami želeli.

Mi ćemo i dalje tražiti, da Bunjevci, koji su ravnopravna nacionalna manjina u Republici Srbiji po Ustavu i Zakonu, u buduće ostvaruju ista prava kao što ostvaruju pripadnici drugih nacionalnih manjina.  Sa radošću bi prihvatili da ostvariujemo samo toliko prava koliko danas u Republici Srbiji ostvaruje hrvatska nacionalna manjina kojoj Vi pripadate.

Pored zahteva da se „Naredba 1945“ oceni aktom asimilacije, tražimo i da se bunjevački jezik uvede u Statut grada Subotice, u skladu sa važećim Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma. Uostalom, zar nije prvi Statut grada Subotice, davno davno, pisan na bunjevačkom jeziku? To bi Vi gospodine Žigmanov trebali znati. Kao što bi trebali znati koliko je pre „Naredbe“ na ovim prostorima živelo Hrvata, a koliko Bunjevaca.

// Kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 40
Pregleda: 7569

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.