Komentara: 0
Pregleda: 1968
Foto

"Banović Strahinja" na sceni subotičkog teatra

06.06.2022. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Čuvena epska pesma i drama Borislava Mihajlovića Mihiza „Banović Strahinja“ , koju je sa ansamblom Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici postavio Mirko Radonjić, svoju premijeru imaće u petak, 10. juna, na sceni „Jadran“.
"Banović Strahinja" na sceni subotičkog teatra

Po rečima reditelja Mirka Radonjića, ovo je drugi put da sarađuje sa subotičkim Narodnim pozorištem koje ima sjajne glumce .

- Hteli smo da donesemo nešto što će biti drugačije, da ne pravim predumišljaj, nego da zajedno sa glumcima dođemo do nečega što će biti zanimljivo publici.  Ovom pesmom starca Milije, koju je zapisao Vuk Karadžić i dramskim tekstom Mihiza, otvaramo neke teme, kao što je na primer rat, koja je mnogo aktuelnija nego pre godinu dana kada smo dogovarali da radimo. To je ono zbog čega nas pozorište uvek iznenadi – objašnjava reditelj. – Nešto što je opevano u 19.veku a desilo se mnogo ranije, koresondira sa sadašnjicom. „Banović Strahinja“ pripada širem regionalnom književnom korpusu, nije baš ono što neguje mađarska drama, što govori o širini opusa. Predstava se i sama igra dvojezično, i to će dovesti do prožimanja različitih slojeva.

"Banović Strahinja" na sceni subotičkog teatraKako reditelj navodi u predlošku predstave, „“Banović Strahinja”, kako je Vuk naslovio pesmu o banu Strahiniću koju mu je ispevao Starac Milija, jedan je od dragulja crnogorske usmene književnosti i usamljen primer da centar epskog pripovijedanja ne zauzima događaj, već junak“.

- U centru naše predstave je pripovedanje, odnosno pevanje samo. Epska pesma je povod da u pozorištu potražimo iskre iz ognjišta oko kojih smo se nekada okupljali i slušali priče koje su uspostavljale, ali i propitivale, velike narative na kojima su formirane naše zajednice.Motiv nipošto nije žudnja za velikim narativom. Savremenost nas je naučila, i uči nas. da su upravo veliki narativi najčešći izgovor za upotrebu sile. Jedina želja je da u fragmentima Milijine pjesme i Mihizove drame pronađemo male. ljudske priče unutar jednog mitskog narativa – objašnjava reditelj.

"Banović Strahinja" na sceni subotičkog teatraU predstavi igraju Ervin Palfi, Hermina G. Erdelji, Dina Dedović Tomić, Tamaš Hajdú, Arpad Černik, Čaba Ralbovski i Akoš Njari.

Ovo je četvrta premijera Drame na mađarskom jeziku, a poslednja premijera subotičkog Narodnog pozorišta u ovoj sezoni.

"Banović Strahinja" na sceni subotičkog teatra- Pred nama je sigurno dobra predstava, Mirko Radonjić već drugi put radi sa našim glumcima. Drago nam je što je publika uz nas, što ima dosta omladine, a to je znak da radimo nešto dobro. Na repertoaru imamo  Čehova i Nušića, ali i komercijalne predstave koje ljudi vole da gledaju – ističe Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta. - Pripremamo se za sledeću sezonu, u septembru imaćemo gostovanje baleta. Sezona još nije gotova, oba ansambla očekuju gostovanja, a naše predstave oduševljavaju publiku gde god odu na gostovanje.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Banović Strahinja" Drame na mađarskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1968
Povezane teme

Narodno pozorište

drama na mađarskom jeziku

miloš nikolić

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.