Komentara: 2
Pregleda: 2103

Baterije iz Subotice u vozilima širom sveta

21.08.2024. u 11:22h
Izvor: Subotica.com
Subotica je kroz istoriju bila pionir u mnogim sferama života, a da to nije bilo samo u prošlosti već je i sadašnjost svedoči fabrika „Eleven Es“, deo multinacionalne kompanije "Al Pack Group", u kojoj najsavremenijom tehnologijom nastaju LFP ( litijum-gvozdeno-fosfatne) baterije za automobile.
Baterije iz Subotice u vozilima širom sveta

Kako kažu u fabrici „Eleven Es“ za naš portal, ideja se rodila 2019. godine pošto je Nemanja Mikać, direktor fabrike, kupio električni automobil i shvatio kakva nas revolucija očekuje.

- Zainteresovao se za baterije i tokom 2019. i 2020. počeo da ih proučava. Nakon toga je shvatio da je zapravo proizvodnja baterija procesno slična njihovom osnovnom biznisu, a to je proizvodnja aluminijumske ambalaže za hranu, farmaceutsku, pet food industriju i kapsula za kafu. Zapravo, proizvodnja aluminijumske folije ima mnogo sličnosti sa proizvodnjom baterija, pa je naše iskustvo od 30 godina u mnogome pomoglo da imamo ubrzani start u razvoju najmodernije tehnologije u proizvodnji litijum-jonskih baterija – objašnjavaju u kompaniji.

Baterije iz Subotice u vozilima širom svetaBaterije iz Subotice u vozilima širom sveta

Tako je u Subotici izgrađena fabrika po najvišim svetskim ekološkim standardima, u kojoj radi 110 radnika, a čitavo poslovanje u potpunosti je usaglašeno sa zelenom agendom i regulativom EU. Inovativna baterijska ćelija proizvedena je bez nikla i kobalta i pruža veću održivost, bezbednost i manje troškove. „Folksvagen", "Reno" i "Stelantis" su ovu bateriju ocenili kao najbolju na svetu, jer su bezbednije i traju dva puta duže od konkurentskih kineskih,  a trenutno je na testiranju i u "Dajmleru".

- Proces proizvodnje baterija je jedan od najzahtevnijih proizvodnih procesa na svetu. Kompletna proizvodnja se odigrava u tzv. čistim i suvim sobama, potrebno je kontrolisati više od 2.000 različitih parametara, postoji gotovo beskonačno mnogo kombinacija materijala i sitnih izmena u procesu proizvodnje. Izuzetno je kompleksno proizvesti bateriju konstantnog kvaliteta koja zadovoljava potrebe najzahtevnijih kupaca – objašnjavaju sagovornici portala Subotica.com otkrivajući neke segmente proizvodnje. - Ova tehnologija će i biti centar evropske energetske tranzicije u mnogim segmentima, a posebno u stacionarnom skladištenju energije (solar, vetar) i automobilima sa pristupačnom cenom, kao i autobusima, kamionima i radnim masinama za građevinsku i rudarsku industriju. Srbija ima šansu da postane prva u Evropi koja bi masovno proizvodila ovaj tip baterija i postavila nas kao tehnološkog lidera u ovoj oblasti u celom svetu, izvan Kine gde ova tehnologija se danas jedino koristi. Prva najčešća primena je za stabilizaciju i balansiranje mreže (od kućne baterije za solarni krov do velikih sistema „wind – solar“ za proizvodnju i skladištenje električne energije - od 5kWh do 5GWh). Druga primena je u autobusima, kamionima i radnim mašinama a treća u pristupačnim automobilima A, B i C segmenta.

Baterije iz Subotice u vozilima širom svetaBaterije iz Subotice u vozilima širom sveta

U našem gradu, na prostoru nekadašnje fabrike „29.novembar“ trenutno se dnevno proizvede oko 50 baterija. Predviđanja pokazuju da će tržište LFP ćelija doživeti značajan rast, a samo u poslednje dve godine globalna prodaja porasla je devet puta. S obzirom na to da su kineske kompanije trenutno većinski proizvođači LFP baterija, širenje industrije u Evropi biće ključno za revoluciju baterija na tržištu EU.

- Planiramo do kraja godine da počnemo gradnju megafabrike kapaciteta 1GWh (1.000 MWh), dok nas već 2026. očekuje gradnja prve gigafabrike kapaciteta 8 GWh. Nakon, toga planiramo jos dve fabrike kapaciteta 20GWh svaka. Sve fabrike ce biti operativne do 2030. godine – najavljuju u kompaniji „Eleven Es“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 52 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 2103
Povezane teme

fabrika elevenes

litijum

baterije za automobile

obnovljiva energija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.