Komentara: 21
Pregleda: 9276

Beskućnici u centru Palića, problem koji traje

23.11.2019. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Beskućnici u centru Palića, problem koji traje

Svi koji prođu pored robne kuće na Paliću ne mogu a da ne primete nekoliko beskućnika, koji tamo svakodnevno borave i svojim ponašanjem remete javni red i mir. Više od godinu i po dana kancelarija mesne zajednice pokušava da reši ovaj problem iako on nije u njihovoj, već u nadležnosti socijalnih službi.

- Pogađaju nas optužbe da mesna zajednica ne radi ništa da skloni beskućnike, jer mi na sve načine pokušavamo da alarmiramo nadležne da nam pomognu. Srž problema je beskućnik Z.R., oko koga se skuplja još tri, četiri čoveka i svi su locirani oko robne kuće – objašnja va na Tibor Bognar, sekretar MZ Palić.  – Taj čovek je pola godine bio u prodičnom smeštaju u Bačkom Dušanovu, ali kada je došlo lepo vreme on je fizički napao  domaćina a potom ga je neko doveo na Palić, na staro mesto. S proleća smo ga nekoliko puta smestili na psihijatriju, a 28. avgusta se ponovo pojavio i od tada mi kao mesna zajendica tražimo rešenje i molimo za pomoć nadležne u gradu, Centar za socijalni rad i  policiju.

Beskućnici u centru Palića, problem koji traje

U ovom slučaju mesna zajednica je nemoćna da bilo šta uradi, jer on ne želi da se skloni sa ulice i ode u domski smeštaj.

- Svaki put kada službenik Centra za socijalni rad izađe i pita ga da li želi da uđe u domski smeštaj on izjavi da ne želi. Zakon je takav da dok on ne želi, ne možete fizički nigde da ga odvedete. Svaki dom traži nalog od suda da je lišen poslovne sposobnosti ako želite da ga prisilno smestite – dodaje Bognar. - Sve što je u našoj moći mi smo uradili. Cenar je predao sudu na odlučivanje ali on ne donosi odluku već dva meseca i mi ne možemo ništa.  Nijedan građanin nije podneo prijavu protiv njega, niko neće da ide na sud da bude svedok da remeti javni red i mir. On ne prosi nego mu građani donose hranu, piće, kapu, šal  ili cigarete, ali, realno, to je sve kontraproduktivno. Sve dok je tako, njemu to odgovara i neće hteti da ode sa ulice.  

U pisanom odgovoru na „Pištaljku“ na našem sajtu, Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, rekao je takođe da je urađeno sve što zakon podrazumeva.

- Centar za socijalni rad Grada Subotice prema Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada izvršio je procenu stanja i potrebe lica koja borave na parkingu kod prodavnice „Idea“ na Paliću i u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeo potrebne mere – navodi se u odgovoru.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 9276

Povezane zviždaljke

Povezane teme

beskućnik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.