Komentara: 7
Pregleda: 3257

Besplatna mobilna aplikacija za mentalno zdravlje

03.02.2022. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
Svakodnevna psihološka praksa pokazuje da Subotičani najčešće potražuju pomoć koja se odnosi na epizode anksioznosti, tuge, lošeg raspoloženja i niskog samovrednovanja, Ukoliko se ove teškoće ne tretiraju adekvatno, svaka od njih može da preraste u ozbiljan psihički problem i može značajno da naruši kvalitet života.
Besplatna mobilna aplikacija za mentalno zdravlje

Da bi olakšali prepoznavanje anksioznosti, tuge, lošeg raspoloženje i niskog samovrednovanja i omogućili prvu psihološku pomoć građanima, Psihološki centar ProAktiva iz Subotice osmislio je mobilnu aplikaciju "Psihofon".

Aplikacija sadrži listu psihofizičkih znakova (simptoma) za identifikaciju epizoda anksioznosti, tuge, stresa i niskog samopouzdanja, zatim savete, instrukcije i intervencije za njihovo ublažavanje i prevazilaženje, kao i paket vežbi za samoosnaživanje. Takođe, aplikacija zasrži bazu podataka o organizacijama u Vojvodini koje pružaju usluge u vezi sa mentalnim zdravljem.

- Na osnovu ponuđene liste različitih psihofizičkih simptoma koji se odnose na anksioznost, tugu, stres i nisko samopouzdanje korisnik mobilnog telefona označava svoje simptome i dobija povratnu informaciju o vrsti psihološkog problema sa kojim se suočava - objašnjava Jasmina Knežević, doktor psiholoških nauka. - U nastavku se pokreće deo aplikacije koji se odnosi na  sam problem i dobija se pristup psihološkim savetima, instrukcijama i intervencijama kako bi ublažio problem.

Besplatna mobilna aplikacija za mentalno zdravljeKako dalje objašnjava Jasmina Knežević, korisnik telefona primenjuje savete, instrukcije i intervencije u definisanom vremenskom roku – radi na sebi.

Pored vežbi, saveta i instrukcija za anksioznost, tugu, stres i samopouzdanje, aplikacija sadrži i paket vežbi za samoosnaživanje namenjen opštem psihičkom jačanju. Ukoliko korisnik prepozna potrebu za obuhvatnijim stručnim tretmanom, može kontaktirati neku od organizacija koje se bave mentalnim zdravljem a nalaze se u priloženoj bazi podataka unutar aplikacije.

Aplikacija je trenutno dostupna samo za android uređaje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3257
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.