Komentara: 7
Pregleda: 4198

Besplatna užina za 1.290 đaka

24.01.2017. u 09:34h
Izvor: Subotica.com
Đaci od prvog do osmog razreda osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica će  i ove godine dobijati besplatnu užinu. Za ovu namenu u gradskoj kasi predviđeno je 16,3 miliona.
Besplatna užina za 1.290 đaka

Na osnovu Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, osnovci iz socijalno ugroženih porodica od 2012. godine ostvaruju pravo na besplatan školski obrok. Pravo na užinu učenici ostvaruju tokom školske godine, a visina sredstava koja se izdvaja po užini je 80 dinara.

- Pravo na besplatnu užinu  u decembru prošle godine ostvarilo je 1.290 đaka iz 23 osnovne škole na teritoriji Grada. Najveća izdvajanja za besplatne užine su u osnovnim školama "Sečenji Ištvan" i "Majšanski put", koje imaju i najviše đaka. U odnosu na ukupan broj đaka u školi, najveći procenat onih koji ostvaruju pravo na besplatnu užinu imamo u OISŠ "Žarko Zrenjanin". Oko 65 odsto osnovaca Škole "Žarko Zrenjanin" ostvaruje ovo pravo, a zahvaljujući donaciji i srednjoškolci dobijaju besplatnu užinu - kaže član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović.

Pravo na besplatnu užinu mogu da ostvare đaci od prvog do osmog razreda bez roditeljskog staranja, đaci čiji su roditelji nezaposleni ili su korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, kao i oni iz socijalno najugroženijih porodica, što utvrđuje škola na osnovu ukupnih prihoda porodice, koji ne mogu biti viši od utvrđene osnovice.

- Besplatnu užinu ostvaruju deca iz porodica čija ukupna mesečna primanja ne prelaze utvrđeni limit, za samohrane roditelje sa jednim detetom to je 18.275 dinara, za samohrane roditelje sa troje dece limit je 23.043 dinara, dok je za petoro dece 27.811 dinara. Utvrđeni limit ukupnih primanja porodice sa oba roditelja koji imaju jedno dete iznosi  22.248 dinara, sa dvoje dece je 24.632, sa troje 27.016, sa četvoro 29.400, sa petoro 31.784, a sa šestoro dece 34.167  dinara - kaže Đukanović.

Molbe i dokumenta učenici predaju upravi škole, koja za sve učenike koji ispunjavaju pravo sastavlja spiskove  te ih dostavlja Sekretarijatu za društvene delatnosti od 20. do 25. u tekućem mesecu, za naredni mesec.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4198
Povezane teme

užine

besplatna užina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.