Komentara: 1
Pregleda: 3339

Besplatne filmske radionice u "Skladištu"

08.02.2015. u 21:46h
Izvor: Subotica.com
Fondacija "Danilo Kiš" u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica pokrenula je "Filmsku radionicu" koju će voditi mladi filmski i pozorišni reditelj iz Subotice Andrej Boka. Prva radionica je održana juče 7. februara 2015. godine u prostorijama Omladinskog kluba Skladište.
Besplatne filmske radionice u "Skladištu"

“Radionice će se odražavati dva puta nedeljno i trajaće po 2 sata, učešće je besplatno i do sada ima 23 prijavljenih. Radionice vodi naš mladi filmski, a od nedavno i pozorišni reditelj Andrej Boka, koji je svojim filmovima "33. dan" i "Priča o stanovnicima zida" negde pokazao svoj razvoj u oblasti filma i ovo je bila želja da jedan tako mlad čovek to podeli sa svojim vršnjacima.

Nakon tri meseca radionice očekujemo da se proizvedu i prvi mali filmovi, kratkometražni filmovi. Radionica će biti pre svega praktično orijentisana i nakon, kombinujući teorijski i praktični pristup polaznici će imati prilike da primene naučeno.

- Otvoreni univerzitet nam u tom smislu pruža podršku, iznajmljivanja tehničke opreme, koja će se koristiti”, rekla nam je Ana Patarčić iz Omladinskog kluba “Skladište”.

Mladi reditelj je na prvom susretu upoznao polaznike sa planovima u vezi sa radionicom, i na čemu će da rade tokom naredih susreta.

Besplatne filmske radionice u "Skladištu"

“Radionica će se na prvom mestu baviti opštim filmskim jezikom, tj. upoznavanjem polaznika sa filmskom gramatikom, upoznavanjem polaznika, i dodele prvog zadatka, smišljanjem njihove priče i kroz te njihove priče ćemo prolaziti segment po segment i način na koji oni to mogu što lakše filmski da ispričaju. Prvenstveno će da rade po troje, a kasnije ćemo da radimo i individualno, na kraju čak i grupno da cela ekipa radi jedan film”, rekao je za naš sajt mladi reditelj Andrej Boka.

Na samom pošetku radionice, polaznici su se predstavili i rekli koji su im motivi da se prijave. Bilo je i onih sa iskustvom u stvaranju kratih filmova, većina je bez iskustva. Interesantno je što su se na radionicu prijavili i srednjoškolci, ali i oni koji imaju preko 30 godina.

“Mene film inače zanima i volela bih da saznam kako se sve to pravi.  Kada sam  saznala za radionicu jako sam se obradovala, odmah sam se prijavila. Film kao umetnost me jako zanima. Jako me obradovalo što ćemo ovde moći teoriju da primenimo i praktično”, rekla nam je učenica Ekonomske škole, Ivana Stuparević, polaznica Filmske radionice.

Izvor: Subotica.com
Filmska radionica Filmska radionica Filmska radionica Filmska radionica Filmska radionica Filmska radionica Filmska radionica Filmska radionica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3339
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.