Komentara: 28
Pregleda: 1585
Foto

Besplatni udžbenici za učenike romske nacionalnosti i učenike iz socijalno ugroženih porodica

12.10.2024. u 12:06h
Izvor: Subotica.com
U okviru programa Prevencija napuštanja školovanja učenici nižih razreda iz šest subotičkih osnovnih škola dobili su besplatne komplete udžbenika za predmete srpski jezik i matematika. Za nabavku udžbenika opredeljeno je milion dinara.
Besplatni udžbenici za učenike romske nacionalnosti i učenike iz socijalno ugroženih porodica

Na spisku dobitnika udžbenika našlo se šest subotičkih škola - "Đuro Salaj", "Matko Vuković", "Sečenji Ištvan", "Jovan Jovanović Zmaj", "Vuk Karadžić " I "Hunjadi Janoš -) koje pohađa najveći broj učenika romske nacionalnosti - 673 od  779, koliko ih ima ukupno.

 - Veliki broj učenika romske nacionalnosti, kao i učenika iz socijalno ugroženih porodica pohađa našu školu. Ovo nam je zaista veliki doprinos i velika pomoć. Određen broj učenika koji ne ispunjava uslove za besplatne udžbenike koje dodeljuje Ministarstvo prosvete dobiti udžbenike na ovaj način. Ove godine lista je proširena i sa učenicima iz socijalno ugroženih porodica tako da je u odnosu na prethodnu godinu negde približno isti broj, za 2 kompleta je više podeljeno ove godine nego prošle. Oko 30 učenika naše škole od 1. do 4. razreda dobilo je udžbenike iz dva osnovna predmeta, srpski jezik i matematika - kaže Mimica Anđić, direktor OŠ "Đuro Salaj". 

Besplatni udžbenici za učenike romske nacionalnosti i učenike iz socijalno ugroženih porodicaDeca romske nacionalnosti i deca iz socijalno ugroženih porodica koja ne ispunajvaju uslove za dobijanje udžbanika od strane Ministarstva prosvete dobila su priliku da na ovaj način dođu do besplatnih, novih udžbenika. 

 - Ovo je podrška, obrazovni sistem je otvoren da prihvati svu decu iz zajednice, i socijalno ugrožene, i romsku zajednicu. Lokalni instrumenti za inkluziju romske dece, kao što su pedagoški asistenti, imamo 6 pedagoških sistenata u 5 škola. To su lokalni instrumenti koji su povezani preko mobilnog tima. Udžbenici su mala, ali veoma bitna podrška, da deca dobiju kvalitetno obrazovanje, ne samo dobru ocenu već kvalitetno obrazovanje - kaže Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja.

Besplatni udžbenici za učenike romske nacionalnosti i učenike iz socijalno ugroženih porodica

U okviru ovog programa podeljeno je 676 udžbenika u sklopu različitih kompleta iz dva predmeta, učenicima od prvog do četvrtog razreda. 

 - Ono što će i dalje biti prioritet, da u budžetu Grada Subotice izdvojimo milion dinara za program koji nosi naziv "Prevencija napuštanja školovanja". Ovim novcem pokrili smo nabavku udžbenika za učenike iz šest škola u kojima imamo najveći broj romske dece, i po prvi put, i za decu iz socijalno ugroženih porodica. To je prioritet, sa ciljem da pokušamo da učinimo nešto što je veom avažno, smanjimo razliku u obrazovnom sistemu, da stvorimo jednake mogućnosti za decu marginalizovanih grupa. Bez obzira kojoj kategoriji pripadate, vi kao ljudsko biće imate ono osnovno pravo - da se školujete. Lokalna zajednica, ukoliko želi da svojim građanima i građankama sutra obezbedi kvalitetan život, da ima poreske obveznike a ne socijalne slučajeve, ona zaista mora da učini najvažnije korake a to je ulaganje u obrazovni sistem - kaže mr Đenđi Seleši, član Gradskog veća zadužena za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Besplatni udžbenici za učenike romske nacionalnosti i učenike iz socijalno ugroženih porodica

Izvor: Subotica.com
Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima Uručenje udžbenika deci iz romske zajednice i socijalno ugroženima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 dana i 20 časova
Komentara: 28
Pregleda: 1585
Povezane teme

oš đuro salaj

đenđi seleši

stevan nikolić

osnovna škola đuro salaj

milica anđić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.