Komentara: 41
Pregleda: 12101
Foto

Besplatno zemljište za "Boysen", investitora podržala i opozicija

26.02.2019. u 09:50h > 14:52
Izvor: Subotica.com
Nemačka kompanija „Boysen Abgassysteme" dobiće besplatno građevinsko zemljište, površine deset hektara, za izgradnju proizvodnog pogona u Privrednoj zoni "Mali Bajmok".
Besplatno zemljište za "Boysen", investitora podržala i opozicija

Kako je rečeno na današnjoj sednici Skupštine grada, koja je usvojila Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u privrednoj zoni "Mali Bajmok, nemački investitor će uložiti 65 miliona evra i u narednih pet godina zaposliti 507 radnika.

- Reč je onajvećoj stranoj investiciji u Subotici. Veoma smo zadovoljni što smo uspeli da realizujemo dogovore iz juna prošle godine, kada smo prvi put potpisali memorandum o razumevanju sa kompanijom „Boysen“. Radi se o kompaniji koja proizvodi izduvne sisteme – auspuhe za velike svetske gigante kao što su „Audi“, „BMW“, „Mercedes“... – ističe gradonačelnik Bogdan Laban. – Proizvodni pogon će biti izgrađen na oko 35 hiljada kvadratnih metara i biće najveća fabrika u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“. Siguran sam da ćemo od toga svi imati benefite, naročito u vidu punjenja budžeta od zarada i poreza a Subotica će sa sadašnjoh 900 miliona i narednom periodu preći više od milijardu evra poslovanja u industrijskoj zoni.

Besplatno zemljište za "Boysen", investitora podržala i opozicija

Po njegovim rečima sledeći korak je da Elaborat bude upućen Vladi Srbije, koja treba da da saglasnost, a potom sledi potpisivanje ugovora.

- Najviše će se tražiti profili elektro i mašinske struke, ali i inženjeri i siguran sam da grad ima kapacitet da sa svojim stručnim ljudima pokrije i tu kompaniju. Što se tiče plata, kompanija „Boysen“ je posle naših razgovora spremna da poveća plate u odnosu na druge kompanije u industrijskoj zoni za otprilike 20 odsto – najavljuje gradonačelnik. – Sredinom godine već bi trebala da počne izgradnja fabrike.

Besplatno zemljište za "Boysen", investitora podržala i opozicija

Opozicija nije bila protiv ove odluke, ali ipak smatraju da put „jeftine radne snage“ nije put razvoja Subotice.

- Ne vidimo to kao ozbiljnu perspektivu za budućnost, naročito što nas je 15.000 manje i što svakog dana puni kombiji radnika idu u Mađarsku gde zarađuju mnogo više nego ovde. Zanima me kako će uopšte pronaći 500 radnika  – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Izvor: Subotica.com
21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 41
Pregleda: 12101

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

bogdan laban

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.