Komentara: 1
Pregleda: 5425

Bez propisane terapije ne izlaziti iz kuće, poručuju lekari

17.08.2016. u 17:16h
Izvor: Subotica.com
Stanovnici Mesne zajednice "Aleksandrovo" tokom prepodnevnih sati mogli su na jednostavan i lak način da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje. Akciju "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!" organizovao je Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Crveni krst. 
Bez propisane terapije ne izlaziti iz kuće, poručuju lekari

Bez zakazivanja i zdravstvene knjižice građanima su merene vrednosti krvnog pritiska, šećera, triglicerida i holesterola u krvi. Načelnica Preventivnog centra, dr Radmila Pavić ženama je pregledala dojke i na sreću, nije uočila nijednu sumnjivu promenu. 

Ipak, razloga za brigu je bilo, jer je među 80 građana koji su se odazvali akciji bilo onih sa izrazito visokim vrednostima krvnog pritiska i neregulisanim šećerom.

- U nekoliko slučajeva smo morali i da intervenišemo, oni kod kojih smo izmerili visok šećer smo poslali kod lekara, a jednoj pacijentkinji je izmeren izuzetno nizak nivo šećera u krvi pa smo joj dali da jede i nakon što smo videli da se dobro oseća, pustili smo je kući. Bilo je kao i uvek onih sa vrednostima pritiska većim od 200, jer pacijenti dođu na kontrolu, a da ne uzmu pre toga terapiju. „Uzeću posle ili kad jedem“ njihov je najčešći izgovor, a to ne bi smelo da bude tako. Ako se kaže da bi lek trebalo uzeti ujutro, u podne i uveče, onda je neophodno da se taj razmak poštuje i da se redovno uzima terapija jer su posledice ozbiljne - kaže dr Radmila Pavić.

Merenjem visine i težine, odnosno BMI, lekari su registrovali veliki broj gojaznih građana, te su im date preporuke za ishranu i neophodnu fizičku aktivnost.

Bez propisane terapije ne izlaziti iz kuće, poručuju lekari

- Sada zaista postoji obilje različitih namirnica, voća i povrća. Čini nam se da su i cene na pijaci takve da se može priuštiti unos dovoljnih količina kvalitetnog voća i povrća. Starijim sugrađaima koji pored gojaznosti, imaju i različita oboljenja smo davali savet da je bez obzira na tegobe koje imaju važno da redovno imaju fizičku aktivnost. Fizička aktivnost može biti umerena i lagana fizičku, podeljena u nekoliko intervala-kaže načelnica Centra za promociju zdravlja, dr Nada Kosić Bibić.

Najveću odgovornost za redovne kontrole su i ovoga puta pokazali sugrađani stariji od 60 godina. Sledeća kontrola zdravlja će biti organizovana tokom septembra meseca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 5425
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.