Komentara: 9
Pregleda: 1776
Foto

Bezbednost mladih u saobraćaju – važan zadatak svih institucija

22.06.2023. u 16:16h > 16:17
Izvor: Subotica.com
Činjenica da su trećina stradalih u saobraćajnim nesrećama mladi i da je taj postotak mnogo veći od republičkog, bila je jedan od razloga da se u Subotici održi edukativna tribina o bezbednosti mladih u saobraćaju.
Bezbednost mladih u saobraćaju – važan zadatak svih institucija

Od početka godine do danas na putevima širom Srbije izgubljeno je 204 ljudska života, od kojih je 26 bilo od 15 do 30 godina. Među njima je bilo sedam vozača automobila a devetoro vozača motocikla ili mopeda i to je dodatni problem.

Bezbednost mladih u saobraćaju – važan zadatak svih institucija

- Mladi predstavljaju rizičnu grupu i našim strateškim delovanjem upućujemo im apel kako da budu bezbedni u saobraćaju. Mladi najčešće stradaju u danima vikenda, posle 23 časa i posebno je problematično što stradaju u velikim grupama. Dokazivanje u kombinaciji sa nedovoljnim iskustvom za volanom predstavlja veliki rizik – ističe Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja. - Apelujemo na njih da ukliko konzumiraju alkohol ili psihoaktivne supstance nikako ne sedaju za volan a njihovim roditeljima poručujemo da dobro razgovaraju sa decom. Oni su najveći autoritet, oni su ti koji obezbeđuju automobil i obuku i neophodno je da se oni uključe. Imamo slučajeve da mladi u auto školi pitaju da li treba da se veže pojas. U Srbiji se sistemski radi poslednjih godina, krećemo od najmanjih nogu, želimo da stvorimo bezbedne generacije, koje će znati šta su rizici, a šta obaveze u saobraćaju kao što je vezivanje pojasa, nošenje kacige... Ovo predavanje je jedna od tih aktivnosti i jedino prevencijom možemo da dođemo do toga da saobraćajne propise poštujemo zbog nas a ne da ne bi bili kažnjeni.

Situacija u Subotici je posebno alarmantna. Od 2017.do 2021. godine poginuli mladi učesnici u saobraćaju činili su 29 odsto ukupno nastradalih , dok je republički prosek 19 odsto. Što se povređenih tiče, mladih je bilo 32 odsto, a na nivou republike to je 35 odsto.

Bezbednost mladih u saobraćaju – važan zadatak svih institucija

- Što se vozača tiče podatak je katastrofalan – stradali mladi činili su 59 odsto! Vreme je da svi zajedno uložimo napor i podignemo svest po potanju učesnika u saobraćaju – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Ovo doba godine je period kada je opuštenost i ležernost veća, mladi su završili veliki deo svojih obaveza po pitanju školovanja. Moramo da shvatimo da moramo da primenjujemo sve sisteme zaštite i da ne upotrebljavamo ono što nam odvlači pažnju tokom vožnje, kao što su mobilni telefon, slušalice... Kakav je to poziv ili poruka koji su bitniji od života, zdravlja i slobode? Šta dobijamo time da pet minuta ranije stignemo na odredište i da li smo svesni koliko našim nesmotrenim učešćem u saobraćaju utičemo na kvalitet života naših najmilijih?

Odgovore na pitanja koje je u ime svih nas postavio gradonačelnik, dao je Milan Srdić, koga je jedan takav trenutak nesmotrenosti prikovao za invalidska kolica. Okupljeni su pomno slušali njegovo izlaganje i borbi najpre da preživi, a potom i da živi što je moguće kvalitetnije.

Bezbednost mladih u saobraćaju – važan zadatak svih institucija- Lično se trudim da poštujem saobraćajna pravila, ali znam dosta njih koji voze u pijanom stanju, i puno koriste telefon u vožnji a to sz dva najčešća razloga zbog čega ugrožavaju i svoj i tuđe živote. Edukacija i pojačane sankcije zajedno mogu da daju rezultate  - smatra Anđela Moravčić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 1776
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.