Komentara: 0
Pregleda: 1135

Biće toplo i u dnevnom boravku

16.02.2009. u 10:46h
Izvor: Građanski list
<p>&Scaron;tićenici dnevnog boravka Osnovne i srednje &scaron;kole &bdquo;Žarko Zrenjanin" u Banijskoj ulici, koji se odavno muče sa grejanjem u svom glavnom prosoru, naredne zime sedeće u toplim prostorijama, obećao je gradonačelnik Sa&scaron;a Vučinić prilikom obilaska objekta.</p>
Biće toplo i u dnevnom boravku

- Uverili smo se da su ovde svi jedna velika porodica i mi želimo da im obezbedimo bolje uslove za rad. Prema projektu potrebno je još 500.000 dinara za završetak posla i ja se nadam da će toliko i preostati nakon Bala gradonačelnika i to će biti usmereno da se reši pitanje grejanja u ovoj ustanovi rekao je Vučinić.

Gradonačelnik je pozvao sve koji mogu da pomognu štićenicima ove škole, podsetivši ih da nije sve u jurnjavi za profitom i bogatstvom i da bi trebalo da jedan deo toga vrate zajednici i tako pokažu humanost.

Dnevni boravak u Banijskoj ulici najstariji je takav objekat u Vojvodini, počeo je da radi 1973. godine i sada ima 36 štićenika i 4 zaposlena, od čega su dva defektologa, jedan radni terapeut i jedna medicinska sestra. Utočište u objektu našla su umereno i teže mentalno oboleli koji su stariji od 18 godina starosti.Objekat finansira lokalna samouprava.

- Sada se objekat greje sa tri stare TA peći što je nedovoljno da ugrije ceo prostor - rekla je direktorica škole Jovanka Tešanović. - Problemi koje mi ovde imamo su materijalne prirode, a kako vidim i to će uskoro biti rešeno.

Korisnici boravka darovali su goste poklonima koje sami izrađuju od gline, kartona i vune.

- Radimo prvenstveno one predmete prilagođene njihovim individualnim sklonostima i interesovanjima i to ko koliko zna i može, s tim da te predmete posle izlažemo i prodajemo na izložbama. U okviru radne terapije koristimo tkanje, vez, rad u folklornoj i dramskoj sekciji, u plasteniku... Jesenas smo proizveli rotkvice, koje smo zatim ponudili na prodaju - rekla je nastavnica u dnevnom boravku, Danijela Andrašić.

Da podsetimo, štićenici ove škole su učestvovali na Eurosongu za osobe sa posebnim potrebama u Portugaliji i Holandiji. Folklorna grupa dobila poziv za učešće na folklornim susretima mladih koji će se održati u Bugarskoj u junu, i ako sakupe novac odazvaće se pozivu.

 

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1135
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.