Komentara: 2
Pregleda: 1667

Biciklisti, čuvajte se "babinog zuba"!

29.08.2024. u 10:24h
Izvor: RTV Pannon
U Subotici je u poslednje vreme značajno porastao broj kvarova na biciklima koje izaziva biljka koja se zove "Babin zub". Ovaj korov sa trnjem, koji raste na peskovitom tlu, veoma je efikasan u bušenju guma na biciklama. Ako uđe u gumu, verovatno će je i probušiti, praveći malu rupicu u unutrašnjoj gumi. Ukoliko ostane nekoliko trnja u spoljnjoj gumi, oni će ponovo probušiti gumu i možda ćemo imati još jedan defekt. Broj poslova vezanih za popravku guma, u radionicama za popravku bicikala, drastično je povećan.
Biciklisti, čuvajte se "babinog zuba"!
Foto: RTV Pannon

"Babin zub" na prvi pogled izgleda kao jedan običan korov sa peska, ali biciklistima zadaje mnogo muke. Ova biljka prvenstveno preferira toplu, suvu klimu i peskovito tlo. Uglavnom je rasprostranjena u ravnicama, ali se može naći skoro svuda, uključujući i prostore pored puteva, na obrađenim površinama i u voćnjacima.

- Kako se klima menja, njoj pogoduju opšti klimatski faktori, posebno visoka temperatura i nedostatak vode. Ovo je sada već jedno polupustinjsko područje. Mi jesmo takvo područje, ali u mom detinjstvu je ova biljka još bila prilično retka, ali veoma je opasna, jer se razmnožava tako da joj se plod sastoji od pet mahuna i da jedan trn uvek stoji nagore. Ulazilo je to trnje u noge životinja na ispaši, nanosi ranu i tako se širi - ističe za RTV Pannon Ištvan Hulo, biolog.

U porodici Atile Maše iz Subotice, bicikl je najpopularnije prevozno sredstvo. Često se voze biciklom na posao, ali se vozaju  i u slobodno vreme. U poslednjih nekoliko nedelja imali su gumi-defekt nekoliko puta, što im je izazvalo dosta neprijatnosti.

- Svakodnevno saobraćamo biciklom, moj sin takođe na taj način ide u Hajdukovo na letnji posao. Upravo se sada javio da mu se guma ponovo probušila. Juče smo kupili novu unutrašnju. Iz prethodne smo izvadili deset komada trnja, bilo je to trnje "Babinog zuba". Pitao sam ga gde je prolazio, ali on je rekao da se jednostavno vozio samo po gradu, da nije išao ni na jedno mesto u blizini šume, gde bi bilo prirodno stanište za ovu biljku. Prilično smo iznenađeni što menjamo treću unutrašnju gumu na biciklu za tri dana - požalio se Atila.

U radionicama za popravku bicikala, klijenti sa probušenim gumama praktično jedni drugima otvaraju vrata. Uzrok povećanog prometa očigledno je "Babin zub".

- Ako uđe u gumu, sa jednim ili dva primerka, guma se još može sačuvati, ako se očisti, i ostalo. Međutim, ako u nju uđe više, obično bude šest, osam, pa i deset, onda je preporučljivo promeniti gumu, jer ako neko očisti spoljnu gumu ali slučajno ostavi jedan ili dva trna u njoj, vertikalno ili horizontalno, onda će to i dalje izazvati problem. Uništava gumu. Ljudi to ne znaju. To je jedna veoma tvrda i specifična biljka - upozorava Mihalj Horvat, serviser bicikala.

Cena jedne unutrašnje biciklističke gume kreće se od 400-500 dinara pa sve do 4 hiljade dinara, a moraju se uzeti u obzir i troškovi popravke, odnosno zamene.

Izvor: RTV Pannon
Postavljeno pre 3 časova i 55 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 1667
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.