Komentara: 1
Pregleda: 1918

Biskupsko ređenje Ferenca Fazekaša u subotu

10.11.2023. u 08:21h
Izvor: TV Subotica
Više od godinu dana nakon smrti biskupa, monsinjora Slavka Večerina u avgustu prošle godine, u subotu, 11. novembra održaće se biskupsko ređenje Ferenca Fazekaša, kog je imenovao papa Franjo u oktobru ove godine.
Biskupsko ređenje Ferenca Fazekaša u subotu
Foto: Subotička biskupija

U petak od 18 časova održaće se večernje, na kojoj će novi biskup pred nuncijem položiti ispovest vere. Ređenje mons. Ferenca Fazekaša će biti u subotu u 11 sati u katedrali Svete Terezije. Glavni zareditelj će biti mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit, predsednik Hrvatske biskupske konferencije. 

- Običaj je da uz glavnoga zareditelja biskupa budu još dva suzareditelja, to će biti mons. Bábel Balázs, karačko-kečkemetski nadbiskup i metropolita, i mons. Vlado Košić, sisački biskup. Sam obred počinje nakon evanđelja. Božji narod zaziva Duha svetoga pevanjem, a nakon toga se zamoli glavni reditelj, u ovom slučaju nadbiskup Kutleša, da pristupi ređenje izabranog kandidata - objašnjava vlč. Dragan Muharem.

Biskupsko ređenje Ferenca Fazekaša u subotuPredstavljen je i grb novog biskupa, koji ima jaku simboliku.

- On je u obliku štita grada Subotice, i imamo tri polja: u plavom polju je simbol svete mise, u crvenom sedmokraka zvezda, simbol Bogorodice Marije, i imamo u trećem polju otvorenu knjigu sa tri reči: pax et bonum, u prevodu „mir i dobro“ - ističe vlč. Dragan Muharem.

Biskupsko ređenje Ferenca Fazekaša u subotu

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 meseci i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1918
Povezane teme

subotička biskupija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.