Komentara: 43
Pregleda: 6532

Blagi rast inficiranih virusom kovid-19 i u Subotici

06.08.2021. u 15:55h
Izvor: Subotica.com
U poslednja tri dana u našem gradu je registrovano 10 novih slučajeva zaraze virusom kovid-19, a broj aktivno obolelih sugrađana trenutno iznosi 24. Raste i broj prvih pregleda u Kovid ambulanti, te stručnjaci poručuju da smo sasvim izvesno na početku novog, četvrtog po redu, talasa ove zarazne bolesti.
Blagi rast inficiranih virusom kovid-19 i u Subotici

Nakon što je dva meseca epidemiološka situacija kovid-19 u Subotici bila povoljna, sada se ocenjuje kao nesigurna što, kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, znači da se svakog dana beleže novi slučajevi zaraze.

- Kad je bila povoljna epidemiološka situacija, tada smo imali dane i nedelje bez obolelih ili eventualno sa jednim novoobolelim, a sada već na dnevnom nivou beležimo nekoliko novih slučajeva, obično oko četiri do pet - objašnjava dr Bohucki. - Brojke postepeno rastu i pogoršanje epidemiološke situacije je očigledno, a tome je svakako doprinelo to što se u zatvornom prostoru već neko vreme ne nose maske i prava je retkost da neko nosi masku, a istovremeno vakcinalni obuhvat odraslog stanovništva u Subotici iznosi oko 42 odsto, što je nedovoljno i ovo su idealni uslovi za četvrti talas koji je već krenuo.

Blagi rast inficiranih virusom kovid-19 i u Subotici

KOVID AMBULANTA RADI SVAKI DAN - Građani sa simptomima respiratorne infekcije treba da se jave u Kovid ambulantu (Harambašićeva 2), koja radi svakog dana u nedelji od 7 do 20 časova.

A brojke rastu i u Kovid ambulanti, u koju se svakog dana javi oko 40 pacijenata sa simptomima restiratorne infekcije. Po rečima Ivanke Beoković, direktorke Doma zdravlja Subotica, to je skoro dvostruko veći broj pacijenata u odnosu na samo dve nedelje ranije.

-  Pre dve nedelje smo imali ukupno 150 pregleda, dok se prošle nedelje taj broj popeo na 200. Prošle nedelje smo u proseku imali oko 28 pregleda dnevno, a ove nedelje je taj broj između 30 i 40 pregleda dnevno. Dakle, polako raste broj pacijenata koji se javljaju, a polako i raste broj zaraženih, jer nam je postotak prvih pregleda u odnosu na zarazene skočio sa jedan na pet odsto i mi smo ove nedelje svakog dana registrovali po nekoliko novih pozitivnih slučajeva - ističe Beoković.

Blagi rast inficiranih virusom kovid-19 i u Subotici

VAKCINACIJA BEZ ZAKAZIVANJA I OVOG VIKENDA - Vakcinacija protiv virusa kovid-19 odvijaće se u subotu i nedelju od 8 do 14 časova na punktu u Novoj opštini, gde zainteresovani građani mogu da prime vakcinu "Fajzer-Biontek" ili "Sinofarm" bez prethodnog zakazivanja.

Kako ocenjuje dr Bohucki, epidemiološka situacija će u značajnoj meri uticati i na to kako će se u predstojećoj školskoj godini nastava odvijati, budući da bi, ukoliko se trend rasta nastavi, on značajno mogao ubrzati početkom školske godine, zbog čega apeluje na roditelje da imunizuju decu.

- "Fajzer-Biontek" vakcina je odobrena za decu uzrasta od 12 godina. Oni bi sad trebalo da se vakcinišu, jer imamo još oko tri nedelje do početka školske godine, što je dovoljno vremena da se prime obe doze vakcine i da budu zaštićeni. Apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu. Deca od 12 do 16 godina mogu da prime vakcinu uz prisustvo i saglasnost roditelja i potvrdu pedijatra, dok je tinejdžerima od 16 i 17 godina dovoljna samo potvrda pedijatra - poručuje dr Bohucki.

Od početka masovne imunizacije u Subotici je obe doze neke od četiri raspoložive vakcine primilo 46.800 sugrađana, što čini oko 42 odsto odraslog stanovništva. Od početka epidemije virusa kovid-19, u našem gradu je od ove zarazne bolesti obolelo ukupno 11.125 sugrađana, a dnevni izveštaj Zavoda za javno zdravlje Subotica o broju novoinficiranih u Severnobačkom okrugu možete pratiti na ovom linku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 43
Pregleda: 6532
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.