Komentara: 22
Pregleda: 3426
Foto

Stari zahtevi, novi protesti - subotički paori ponovo na ulicama

30.09.2024. u 12:20h
Izvor: Subotica.com
Tačno u podne, oko 50 traktora blokiralo je deo kružnog toka na Žedničkom putu, odnosno ulaz i izlaz sa auto-puta. Kako je najavljeno, prva blokada će trajati do 14h  nakon čega sledi sat vremena pauze. Nezadovoljni poljoprivrednici najavili su da će nova blokada ove deonice početi u 15h i trajaće do 18h nakon čega će se razići. Kako nam je rečeno, biće propuštana vozila hitnih službi, odnosno hitni slučajevi.
Stari zahtevi, novi protesti - subotički paori ponovo na ulicama

Isplata 17 hiljada dinara za sertifikovano seme, gorivo bez akcize na svim benzinskim pumpama, moratorijum za sve poljoprivredne kredite po identičnim uslovima kao i tokom pandemije i uređenje tržišta i robne berze su četiri zahteva koja su poljoprivrednici uputili Vladi Srbije i resornom ministarstvu. Kako vele nezadovoljni paori, ništa od davno obećanog nije ispunjeno što je i razlog zbog kog su odlučili da umesto jesenje setve započnu nove proteste.Stari zahtevi, novi protesti - subotički paori ponovo na ulicama

- Još krajem prošle godine u Kisaču je dogovorena isplata 17 hiljada dinara za sertifikovano seme, a ni dan danas nije izašla uredba kako će to biti realizovano, niti je novac isplaćen, a već je počela jesenja setva. Dakle, tražimo da 2023/2024. godina bude bez pravdanja računa i tu bismo se ujedno i prebili za sušu koja nas je ponovo pogodila ove godine i drastično umanjila prinos kukuruza. Drugi zahtev je da od 1. januara imamo mogućnost točenja goriva na svim benzinskim pumpama bez akcize. Treći zahtev je moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao za vreme pandemije i poslednji zahtev se tiče uređenja tržišta i robne berze i to ne samo za žitarice, već za sve poljoprivredne proizvode - podvlači predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice, Miroslav Matković - Ove zahteve smo jutros uputili Vladi i dali rok od 24h da nam odgovore kada će tačno oni biti realizovani. Očekujemo brz odgovor i nadamo se da nadležni neće dozvoliti da seljak propadne

Stari zahtevi, novi protesti - subotički paori ponovo na ulicama

NEMAMO UCENJIVAČKE NAMERE, TRAŽIMO ONO ŠTO JE OBEĆANO - Nikada se nismo vratili sa sastanka iz ministarstva a da nismo bili u pravu. Ni ovoga puta ne možemo izgubiti, jer znamo da smo u pravu za svaku izgovorenu reč. Mi od ovoga živimo, ovim se bavimo i nemamo ucenjivački potencijal niti ucenjivačke namere prema državi, već samo tražimo da se ispuni ono što je odavno prezentovano i obećano - podvukao je Perčić.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Subotice podsećaju da su ovo stari zahtevi koji, iako je dogovor postignut, još uvek nisu ispunjeni, navodeći da je njima vreme ključno i da su odavno u cajtnotu.

Mi smo vremenski ograničeni za razliku od ministarstva koje nema problem sa vremenom. Za njih vreme ne igra ulogu, a nama je ono ključno. Izgubljeno vreme u setvi, izgubljeno vreme u polivanju, seljaka dovodi do nule i minusa. Mi za devet meseci nemamo nijedan odgovor na naše zahteve, a nama je devet meseci gotova agroekonomska godina. Mi to ne znamo kako više da objasnimo. Mi nemamo izbora nije nam jasno kome je cilj da svaka tri meseca izlazimo na ulice, odnosno da svaka tri meseca objašnjavamo isto. Mi kao poljoprivredni proizvođači smo nezadovoljni niskim otkupnim cenama, građani su nezadovoljni visokim cenama u marketima pa se pitamo ko nas je izigrao, i nas i građane - poručio je poljoprivrednik i član subotičkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača, Damir Perčić.

Stari zahtevi, novi protesti - subotički paori ponovo na ulicama

Stari zahtevi, novi protesti - subotički paori ponovo na ulicama

Izvor: Subotica.com
Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta Protest poljoprivrednika na kružnom toku Žedničkog puta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 časova i 56 minuta
Komentara: 22
Pregleda: 3426

Povezana vest

Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.