Komentara: 7
Pregleda: 3661

Bogat program 28. "Svetosavske nedelje" od 21. do 27. januara

20.01.2020. u 11:19h
Izvor: Subotica.com
U čast prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja, Srpski kulturni centar "Sveti Sava" organizuje 28. po redu Svetosavsku nedelju, koja će se održati od 21. do 27. januara. Tradicionalno sadržajno bogat program manifestacije obuhvatiće tribine, književne večeri, besedništvo i svečanu akademiju.
Bogat program 28. "Svetosavske nedelje" od 21. do 27. januara

Na svečanom otvaranju manifestacije u utorak, 21. januara, besediće vladika bački Irinej, a biće otvorena i izložba slika Vasilija Vase Dolovačkog "Iza zida vremena".

- U poslednjih nekoliko godina, Dolovački je naslikao čitav niz slika, na kojima je u prvom planu prikazana devojka neočekivane gracije koja vertikalno lebdi iznad masiva planinskih vrhova. Pred nama su slike uprizorenja, koje nude osećajnu utehu koju ne možemo pronaći nigde drugde. Slike u kojima sećanje prerasta u samu stvarnost - najavljuju iz Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava".

Bogat program 28. "Svetosavske nedelje" od 21. do 27. januara

Naredne večeri, 22. januara, održaće se književno veče na kojem će književnik i akademik Matija Bećković predstaviti novu pesničku zbiru "Mojih 80", nastavak prethodne zbirke "100 mojih portreta" kojom je ovekovečio prijatelje i kolege koji su ostavili trag u njegovom životu. Zbirka "Mojih 80" je jedna vrsta najličnije ispovesti, budući da je u naslovu 80 godina koje je napunio u novembru prošle godine, te lirska posveta ljudima koju su bojili i uticali na njegov život.

Književno veče održaće se i u četvrtak, 23. januara, na kojem će biti predstavljena knjiga "Danonoćnik" književnika i akademika Mire Vuksanovića. Knjiga se prosto opire svrstavanju u bilo koji žanr, jer su u njoj izdvojeni zapisi, komentari, izreke, male priče, pesme u prozi, sećanja, kratki eseji, razni osvrti, anegdote, a pored autora, gost večeri biće i prof. dr Saša Radojičić.

U petak, 24. januara, održaće se duhovna tribina na kojoj će biti predstavljena knjiga "Tajna razlikovanja Božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetome Marku Efeskom Evgeniku" dr Irineja Bulovića, episkopa bačkog i novosadskog. U pitanju je srpski prevod doktorske disertacije vladike, koja je odbranjena 1980. godine na Bogoslovskom fakultetu u Atini. Na grčkom jeziku disertacija je objavljena 1983. godine, u izdanju Patrijaršijskog instituta za patrološke studije u Solunu, a objavljena je i kao zajedničko izdanje Besede i Matice srpske. Sa grčkog izvornika preveo ju je Stanimir Jakšić.

Muzički diptih dela srpskih i ruskih autora održaće se u subotu, 25. januara, a učestvovaće sopran Tanja Andrijić i tenor Dragan Milanović. Operska i koncertna umetnica Tanja Andrijić, dobitnica je "Zlatne značke" Kulturno prosvetne zajednice Srbije, ordena "U znak sećanja na višegodišnja misionarska i prosvetiteljska zalaganja" u Sankt-Peterburgu, a takođe je osnivačica i predsednica Hora "Kraljica Marija" i profesorka solo pevanja u Muzičkoj školi "Mokranjac". Kao solista, Dragan Milanović je učestvovao u izvođenju Mocartovog "Rekvijema" pod vođstvom maestra Bojana Suđića, a dugi niz godina je solista na brojnim koncertima pod dirigentskom palicom maestra Marka Nešića. Od 2010. godine je profesor solo pevanja u Muzičkoj školi u Užicu, a danas nastupa na koncertima pevajući poznate arije i solo pesme, te učestvuje u većim projektima poput opere "Sedra" Miroljuba Aranđelovića Rasinskog.

Bogat program 28. "Svetosavske nedelje" od 21. do 27. januara

U nedelju, 26. januara, održaće se Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati učenici Gimnazije "Svetozar Marković" i Mešoviti hor Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", a manifestaciju će zatvoriti Svetosavski bal u ponedeljak, 27. januara, u restoranu "Spartak S".

Svi programi u okviru Svetosavske nedelje počinju u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3661
Povezane teme

skc sveti sava

zadužbina dušana radića

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.