Komentara: 5
Pregleda: 2092

Bogat program manifestacije "U slavu Vidovdana" od 25. do 27. juna

23.06.2024. u 08:35h
Izvor: Subotica.com
Od utorka do četvrtka u SKC "Sveti Sava" biće održan trodnevni program u okviru koga će zainteresovani moći da posete izložbu, predavanje i predstavljanje knjiga.
Bogat program manifestacije "U slavu Vidovdana" od 25. do 27. juna

Program će početi u utorak, 25. juna, kada će od 19h biti otvorena izložba "Gavrilo Princip i Mlada Bosna". Na izložbi će biti prikazane fotografije koje svedoče o događajima iz Sarajeva 1914. godine. Izložbu je pripremio dr istorijskih nauka Miloš Vojinović sa Balkanološkog instituta u Beogradu, a o samoj izložbi govoriće Sava Samardžić, istoričar.

Iste večeri, nakon otvaranja izložbe uslediće predavanje "Sveti Sava i Domentijan". Predavač je prof. dr Dragiša Bojović sa Filozovskog fakultet Niškog univerziteta. Na njegovu inicijativu je po prvi put u Srbiji na jednoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji oformljen predmet posvećen prvom srpskom Arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi. 

U sredu, 26. juna, od 19 časova biće održano prestavljanje knjige Borisa Subašića "Put u nigde - Otkrivanje Srba od Kapadokije do Karpata"

 - Knjiga Borisa Subašića je samo žanrovski određena kao putopis, zapravo je mngo toga. To je antropološka studija koja govori o fizionomiji ljudi na način na koji su o tome pisali antropolozi sa kraja 20. veka. Autor ove knjige obilazi mesta na kojima niko nije drugi nije bio, ili su to mestga na koja srpska noga nikad nije kročila. Ovom knjigom Subašić zaokružuje trilogiju o Svetoj Gori, Svetoj zemlji i sada o Kapadokiji - ističu organizatori. 

Gosti na predstavljanju knjige će biti Borislav Čeliković, urednik i Boris Subašić, novinar i pisac, autor. 

Četvrtak, 27. jun, rezervisan je za predstavljanje knjige dr Darka Tankosića "Religija u društvu, kulturi i politici". U ovoj knjizi sabrani su izabrani ogledi, intervjui, članci i rasprave emeritusa i akademika Darka Tanaskovića. 

Gosti će ove večeri biti dr Vladan Tatalović, predsednik izdavačkog odbora izdavačke kuće Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "Duhovna reč", prof. dr Slobodan Vladušić i dr Darko Tanasković, autor. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2092

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

srpski kulturni centar sveti sava

slobodan vladušić

u slavu vidovdana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.