Komentara: 0
Pregleda: 1948

Bogojavljenje

19.01.2009. u 13:59h
<p>Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik kr&scaron;tenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija hri&scaron;ćanske propovedi. Na Bogojavljenje, prema na&scaron;em narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi".</p>
Bogojavljenje

U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Krštenje na reci Jordan u kome učestvuje sveti Jovan, koje se u crkvi slavi kao Bogojavljenje, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha, i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere. Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje, sa majkom i pravednim Josifom.

Postavljeno pre 15 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1948
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.