Komentara: 3
Pregleda: 3517

Bojkot potrošača zbog cene goriva

15.03.2012. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Bojkot potrošača zbog cene goriva

Na Svetski dan potrošača Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je sve vozače da, u znak protesta zbog rasta cena goriva od deset odsto od početka godine, danas ne kupe nijedan litar goriva. Ovu akciju podržalo je više od 200.000 građana Srbije preko društvenih mreža, ali sudeći prema onom što smo zatekli na pumpama u Subotici, više je onih koji su ovu akciju zanemarili. Svetski dan potrošača u Srbije se obeležava prethodnih 10 godina, a cilj jeste podizanje svesti svih potrošača, koja se u našoj zemlji razlikuje u zavisnosti od regiona.

Pumpe u Subotici danas su imale uobičajan radni dan. Bez obzira što je veliki broj vozača podržao akciju bojkota, zbog prirode njihovog posla, ili nekih drugih obaveza koje su morali da urade uz pomoć svog automobila, zaustavljali su se na benzinsku pumpu, kako bi natočili gorivo. Ivan Šarčević jedan je od vozača koji je svratio na benzinsku pumpu, ali kaže da nije želeo da sipa gorivo, nego samo da opere svoj auto.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je za prethodna 3 meseca gorivno poskupelo 5 puta, i da potrošači ne mogu da imaju razumevanja za to, iako se od njih to traži. Ove godine, Svetski dan potrošača u Srbiji obeležen je pozivom na bojkot kupovine goriva, koje je od početka godine poskupelo za 10 odsto. Na ovaj način potrošači žele da pokažu da mogu da se izbore za svoja prava.

Cilj Nacionalne organizacije potrošača jeste podizanje svesti potrošača, odnosno njihovih prava. Iako je u Vojvodini i centralnoj Srbiji svest potrošača na mnogo većem nivou nego u ostalim krajevima Srbije, to je i dalje daleko od onog nivoa na kom bi trebala da bude. U ovoj organizaciji podsećaju da za svaku kupljenu litru goriva, 62 odsto od te cene odlazi u budžet Republike Srbije. Iz tog razloga u Udruženju potrošača ne žele da imau razumevanja sa konstantno podizanje cena, jer očekuju da država smanji akcize na naftne derivate.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3517
Povezane teme

bojkot potrošača

cene goriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.