Komentara: 1
Pregleda: 749

Bolji uslovi za mališane u vrtiću „Marija Petković-Biser“

28.10.2024. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Bolji uslovi za mališane u vrtiću „Marija Petković-Biser“
Foto: NIU "Hrvatska riječ"

Vrtić „Marija Petković-Biser“, koji se nalazi u Aleksandovu, dobio je novo ruho zahvaljujući finansijskoj podršci Republike Hrvatske. Vrednost radova je oko 70.000 evra, a mališani će imati novo i moderno igralište, dok je unutrašnjost objekta okrečena, zamenjen je parket i kupljene su nove stolice.

- Ovaj projekat nam je od izuzetnog značaja, prvo jer u vrtićima u Subotici nema dovoljno mesta, a drugo što smatramo da obrazovanje na hrvatskom jeziku treba da počne od malih nogu i da napravimo mesta u jaslicama, vrtićima i kasnije u osnovnoj školi. Velika vrednost  projekta je to što u njemu nije učestvovala samo Republika Hrvatska, nego i crkva, Grad Subotica, Predškolska ustanova „Naša radost“ i Hrvatsko nacionalno veće. Mi možemo napraviti najlepšti vrtić na svetu, Hrvatska može uložiti puno novca, ali ako to država Srbija ne podržava, ako ne možemo biti u sistemu, i da grad, odnosno „Naša radost“, nisu osigurali vaspitače, onda ne bismo ništa uradili i zato smo danas veoma srećni - poručila je predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasna Vojnić.

Bolji uslovi za mališane u vrtiću „Marija Petković-Biser“

Reč je o kapitalnom projektu Vlade Hrvatske „Rasti gde si posejan“ koji se sprovodi u tri faze, od kojih je jedna renoviranje, odnosno izgradnja tri vrtića na hrvatskom jeziku na teritoriji Subotice: „Marija Petković – Sunčica” i „Marija Petković – Biser” u samom gradu i „Anđeli čuvari” u Tavankutu.

- Ovde smo videli jednu od tri faze koja je u suštini finansijski najmanja, ali su to na odličan način potrošena sredstva, jer imaju uticaj na našu najosetljiviju kategoriju, a to su deca. Ukupno tri faze, vrednosti do miliona evra, jedan od strateških projekata Hrvatske vlade, koja jasno time pokazuje da brine o Hrvatima koji žive ovde, u Subotici, u Vojvodini i generalno u Srbiji,- rekao je privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Hrvatske u Srbiji i zamenik ambasadora, Ivan Zeko Pivač.

Bolji uslovi za mališane u vrtiću „Marija Petković-Biser“Vrtić „Marija Petković-Biser“ pohađa ukupno 48 mališana od jaslenog, sve do predškolskog uzrasta. Objekat funkcioniše u okviru Predškolske ustanove „Naša radost“, dok je sam objekat u vlasništvu katoličke crkve, koja ga je ustupila na korišćenje.

- Predškolska ustanova Naša radost broji ukupno 60 objekata, jedan od njih je i ovaj, gde se zajedničkim snagama uz pomoć Grada, Republike i međunarodne saradnje borimo da se proširuju kapaciteti, gde Subotica s ponosom nosi i pomaže vaspitanje i obrazovanje sve predškolske dece - istakao direktor ustanove, Nebojša Markez.

Bolji uslovi za mališane u vrtiću „Marija Petković-Biser“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 19 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 749
Povezane teme

hrvatska nacionalna manjina

nebojša markez

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.