Komentara: 8
Pregleda: 2892

Bolnica dobila novu opremu za brojne hirurške intervencije

17.08.2022. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Subotička bolnica odnedavno je bogatija za novu opremu namenjenu za izvođenje hirurških intervencija i zahvata. Laparaskopski i artroskopski stub, te novi motorni sistem za ortopediju, doprineće kvalitetnijem izvođenju hirurških zahvata, većem broju operacija, te smanjenju broja pacijenata na listama čekanja.
Bolnica dobila novu opremu za brojne hirurške intervencije

Opšta bolnica odnedavno je bogatija za novi laparaskopski stub za hirurške zahvate minimalno invazivnim metodama. U ovoj zdravstvenoj ustanovi se minimalno invazivna hirurgija sprovodi skoro tri decenije, a u poslednjih nekoliko godina broj ovakvih zahvata kreće se oko 600.

- Trenutno na odeljenju radi 8 lekara specijalista hirurgije koji vladaju minimalno invazivnom tehnikom, a sa tendencijom obučavanja mlađih hirurga ovaj broj će se u narednih nekoliko godina uvećati. Najveći broj operativnih zahvata zauzimaju holecistektomije, pri čemu oko 95 odsto od ukupne patologije žučnih kesa radimo laparaskopski. U procentu od oko 40 odsto radimo laparaskopske apendektomije. U poslednjih nekoliko godina ovladali smo i tehnikom lapšaraskopskih operacija kolona - objašnjavaju iz Opšte bolnice i dodaju da je nedostatak opreme razlog što je broj ovih operacija relativno mali - Oprema sa kojom su se do sada izvodile pomenute procedure je stara i na izmaku radnog veka, tako da nabavka nove opreme predstavlja ozbiljno pojačanje kapacijteta bolnice, čime se stvara preduslov za efikasnije lečenje i manji broj komplikacija, te manji broj bolničkih dana.

Bolnica dobila novu opremu za brojne hirurške intervencijeUz laparaskopski stub, Opšta bolnica odnedavno raspolaže i sa novim artroskopskim stubom, a iz ove zdravstvene ustanove poručuju da očekuju smanjenje broja otkazanih operacija zbog zastoja opreme.

Zahvaljujući artroskopskom stubu očekujemo i manji broj pacijenata na listi čekanja, a doprineće i smanjenju hirurških komplikacija. Stub - platforma poseduje najnoviji video procesor i izvor svetla za endoskopske procedure. Lekarima pruža visok nivo fleksibilnosti i 4K kvalitet slike, svetlije, snažnije slike, smanjenu radnu obuku i poboljšanu operativnost - kažu iz bolnice.

Paket nove opreme za hirurške zahvate podrazumeva i novi motorni sistem za ortopediju koji je neophodan kako bi se ispunio normativ ugradnje proteza kuka, smanjila lista čekanja i kako bi se hitne intervencije izvršile pravovremeno.

- Ova oprema će obezbediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, lečenje i zbrinjavanje pacijenata, veću brzinu rada i veći broj zahvata. Oprema omogućava bušenje, rimovanje i sečenje kostiju - zaključuju iz Opšte bolnice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2892
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.