Komentara: 10
Pregleda: 14490

Bolnica prostorno i osobljem razdvojena na crvenu i zelenu zonu

15.07.2020. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
Na Odeljenju za infektivne bolesti trenutno se na bolničkom lečenju nalazi ukupno 47 pacijenata, od kojih je 31 pozitivan na korona virus, podaci su Opšte bolnice Subotica. O tome kako funkcioniše ova zdravstvena ustanova u aktuelnim epidemiološkim okolnostima, koliko su zdravstveni radnici opterećeni i da li ima dovoljno zaštitne opreme i testova, razgovarali smo sa epidemiologom dr Gordanom Krtinić.
Bolnica prostorno i osobljem razdvojena na crvenu i zelenu zonu

Režim rada subotičke bolnice potpuno je razdvojen na crvenu i zelenu zonu, odnosno na kovid centar koji je smešten u zgradi pulmologije, gde se leče pacijenti oboleli od korona virusa, i na stacionarni deo namenjen svim drugim pacijentima koji imaju tegobe ili bolesti koje zahtevaju bolničko lečenje.

- Veoma je teško i radimo u prenapregnutom sistemu, jer smo ta dva dela potpuno razdvojili i fizički i osobljem, što znači da zdravstveni radnici koji rade u crvenoj zoni, rade samo u kovid centru i ne mešaju se sa osobljem u zelenoj zoni. Zelena zona bolnice radi redovno, počev od ambulanti koje smo zbog prostora koji je zahtevao kovid centar morali da izmestimo u druga krila, ali sve te ambulante i dalje rade, prijemi pacijenata na preglede, kontrole, bolničko lečenje, operacije, porođaj, odvijaju se redovno i u tom smislu se ništa nije promenilo - objašnjava dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica, dodajući da je u kovid centru uspostavljeno 24-oro časovno dežurstvo, pri čemu su u jednoj smeni angažovana najmanje tri lekara i četiri medicinske sestre. - To je podrazumevalo da se određeni broj lekara i medicinskih sestara u stacionarnom delu smanji, zato i sada govorim da smo duplo opterećeniji nego što smo bili, jer je broj pacijenata u zelenoj zoni ostao isti, a imamo manje medicinskih radnika na raspolaganju, dok se u crvenoj zoni broj pacijenata povećava iz dana u dan i ukoliko se situacija uskoro ne stabilizuje, verovatno ćemo morati da proširimo kovid centar.

Bolnica prostorno i osobljem razdvojena na crvenu i zelenu zonuPo njenim rečima, subotička bolnica i zdravstveni radnici su dobro snabdeveni zaštitnom opremom, u radu se poštuju sve epidemiološke mere i ima dovoljno PCR testova za sve pacijente koji prema protokolu zahtevaju uzimanje brisa iz nosa.

- Svakom pacijentu koji prema protokolu zahteva PCR testiranje, uzima se bris iz nosa, a svakom pacijentu koji dođe u bolnicu na pregled, bilo da se javi u respiratornu ambulantu i vrati kući, bilo da ostaje na lečenju u zelenoj zoni bolnice zbog neke druge bolesti, radi se brzi serološki test iz krvi. Dakle, apsolutno svakom pacijentu i to je takođe jedan od vida kontrole i sprečavanja prodora infekcije u ustanovu - ističe dr Krtinić.

Bolnica prostorno i osobljem razdvojena na crvenu i zelenu zonuTokom jučerašnjeg dana, prisustvo infekcije virusom kovid-19 potvrđeno je kod jednog zdravstvenog radnika bolnice koji se zarazio u kućnim uslovima, objašnjava naša sagovornica, dodajući da nema bojazni od daljeg prodora infekcije u ustanovu, jer je u bolnici uspostavljen rigorozan sistem kontrole medicinskog osoblja.

- Svaki zaposleni bolnice mora telefonom da prijavi, bilo da je on dobio temperaturu ili neke od simptoma respiratorne infekcije, bilo da je neko od njegovih ukućana, i taj zdravstveni radnik ne dolazi na posao narednih 14 dana, već se nalazi u preventivnoj izolaciji. Želim da budem potpuno jasna i da građani znaju da to ne znači da su ti medicinski radnici oboleli od virusa, već da je reč o preventivnoj izolaciji, jer ne dozvoljavamo da neko ko ima bolesne ukućane ili bilo kakav potencijalno rizičan kontakt, dolazi na posao. Tu smo jako rigorozni, te mere se sprovode svakog dana i glavna sestra kontroliše da li je neko od zaposlenih bolestan i da li ima bolesnih u porodici - kaže epidemiolog subotičke bolnice.

Bolnica prostorno i osobljem razdvojena na crvenu i zelenu zonuNa Odeljenju za infektivne bolesti trenutno se na bolničkom lečenju nalazi ukupno 47 pacijenata, od kojih je 31 pozitivan na korona virus. Svi hospitalizovani pacijenti su za sada stabilnog kliničkog stanja, uključujući i pacijenta starije životne koji ima težu kliničku sliku i nalazi se u jedinici intenzivnog lečenja. Trogodišnje dete koje je juče hospitalizovano, još uvek čeka rezultat PCR testiranja, ali je u kliničkom poboljšanju, dobro reaguje na terapiju i dobro se oseća. Kako bi se epidemiološka situacija u Subotici stabilizovala, a prenapregnuti zdravstveni sistem i medicinski radnici rasteretili, dr Krtinić kaže da je potrebno da se svi pridžavamo propisanih preventivnih mera, jer samo zajedničkim radom može doći do poboljšanja.

- Zdravstveni sistem ne može sam da utiče na poboljanje epidemiološke situacije. Mi ovde zbinjavamo i lečimo ljude, ali da bi se epidemiološka situacija u gradu stabilizovala, to zavisi od svih nas i ponašanja svakog stanovnika ovog grada. Ukoliko želimo da pružimo svim građanima, i onima koji zahtevaju lečenje od kovida i onima koji zahtevaju drugo lečenje da izađemo u susret i da niko ne ostane uskraćen za zdravstvenu uslugu, moramo zajedničkim naporima da doprinesemo stabilizaciji i da se pridržavamo preventivnih mera koje je propisao Krizni štab  - poručuje dr Krtinić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 14490

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.