Komentara: 7
Pregleda: 4720

Bolničko lečenje kovid pacijenata odnedavno isključivo u Novom Sadu

08.07.2022. u 12:29h
Izvor: Subotica.com
Iako je broj pregleda u Respiratornoj ambulanti Opšte bolnice blago povećan u protekle dve nedelje, iz ove zdravstvene ustanove epidemilošku situaciju ocenjuju kao stabilnu. Tokom prošle nedelje zabeleženo je 22 pozitivna pacijenta, a od ponedeljka do danas bilo je 14 kovid pozitivnih pacijenata. Iz Opšte bolnice navode da mali broj zaraženih zahteva hospitalizaciju, a u slučaju da je bolničko lečenje neophodno pacijenti se odnedavno upućuju isključivo u Specijalnu kovid bolnicu "Mišeluk".
Bolničko lečenje kovid pacijenata odnedavno isključivo u Novom Sadu

U Respiratornoj ambulanti Opšte bolnice dnevno se pregleda između 10 i 17 pacijenata, a na dnevnom nivou se registruje od 1 do 6 kovid pozitivnih pacijenata. Iako se beleži porast broja zaraženih, iz bolnice objašnjavaju da i dalje dominiraju blage kliničke slike.

Klinička slika je, najčešće, veoma blaga. Uglavnom su to blaži simptomi gornjeg respiratornog trakta u smislu gušobolje, sekrecije iz nosa i opstrukcije nosa. Od opštih simptoma beleži se povišena temperatura, kao i bolovi u mišićima i zglobovima. Simptomi prolaze za nekoliko dana, a pacijenti nakon 7 dana izlaze iz izolacije. Upale pluća su veoma retke - objašnjava dr Larisa Kujundžić, zamenica koordinarota Respiratorne ambulante Opšte bolnice.

Bolničko lečenje kovid pacijenata odnedavno isključivo u Novom SaduIako ih ima malo, pacijenti koji zahtevaju hospitalizaciju više se ne leče u Opštoj bolnici, već se upućuju u Specijalnu kovid bolnicu "Mišeluk".

Bolnica u Mišeluku zahteva pozitivan PCR test za prijem pacijenata, tako da pacijente koji zahtevaju bolničko lečenje zadržavamo kod nas, u izolacionoj jedinici Infektivnog odeljenja, dok ne stigne pozitivan PCR nalaz, a potom ih upućemo u Novi Sad na dalje lečenje. Trenutno imamo jednu pacijentkinju za koju čekamo rezultat PCR testa radi upućivanja u bolnicu na Mišeluku, a do sada smo tri pacijenta uputili tamo - objašnjava sagovornica.

U Opštoj bolnici će se zadržavati jedino kovid pozitivne trudnice i deca u slučaju da im je hospitalizacija potrebna.

- Trenutno nemamo hospitalizovanih kovid pozitivnih trudnica i dece. U slučaju da bude potrebe za hospitalizacijom, ove pacijente ćemo lečiti na odeljenjima ginekologije, odnosno pedijatrije - završava dr Kujundžić.

Iz bolnice apeluju na starije sugrađane i na hronične bolesnike da nose maske u zatvrorenom prostoru gde ima mnogo ljudi, te podsećaju da je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno za sve.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 4720
Povezane teme

opšta bolnica

infektivno odeljenje

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.