Komentara: 0
Pregleda: 4007

Borba protiv ambrozije

30.07.2009. u 13:55h
Izvor: RTV Yueco
Borba protiv ambrozije

Kritične koncentracije polena ambrozije u vazduhu mogu da se očekuju već od naredne nedelje. U gradskoj upravi kažu da su obavili već dva košenja prema programu, ali na žalost mnogo je površina gde je ovaj korov pronašao svoje utočište.

Prema nezvaničnim podacima, na polen ambrozije alergično je 10.000 Subotičana i to uglavnom deca.Lokalna samouprava nekoliko godina unazad sprovodi akcije na uništavanju ove korovska biljka.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da kada u vazduhu ima između osam i 20 polenovih zrna po metru kubnom može da se govori o kritičnoj koncentraciji polena u vazduhu.

Ambrozija cveta u avgustu i septembru i izuzetno jaka alergena svojstva su prisutna 100 dana, od koji je više od pola sa kritičnim koncentracijama.Polen ambrozije se prenosi vetrom, zbog toga su neophodne pojačane akcije na uništavanju ovog korova. Neophodno je da građani zajedno sa gradom rade na uništavanju ambrozije, kažu u gradskoj upravi.

Pre dve godine lokalni parlament je usvojio opštinsku odluku o suzbijanju amborozije, prema kojoj nadležni bi mogli da kažnjavaju vlasnike zakorovljenih parcela. Međutim, do sada ova odluka nije bila primenljiva, jer inspekcija nema nikakav mehanizam da natera Subotičane da održavaju dvorišta i poljoprivredna dobra.

Od ove godine inspekcijske službe će posebno nadzirati prostore oko železničkih pruga, magistralnih puteva,kao i privatnih parcela, i protiv onih koji ne uništavaju ovu korovsku biljku biće podneta prekršajna prijava.

Ambrozija je jednogodišnja biljka, koja može da naraste i do visine od dva metra. Cvetovi ovog korova proizvedu više miliona polenovih zrna u vazduhu, a samo 20 zrna je dovoljno da izazovu alergijske reakcije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4007
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.