Komentara: 3
Pregleda: 2975

Boris Tadić i Laslo Šoljo u Subotici

10.12.2009. u 22:18h
Izvor: RTS
<p>Predsednici Srbije i Mađarske Boris Tadić i Laslo &Scaron;oljom saglasni da je budućnost Srbije i čitavog Zapadnog Balkana u EU. Srbija će zavr&scaron;etkom putne infrastrukture i izgradnjom tri velika mosta preko Save i Dunava u ekonomskom smislu doprineti čitavoj Evropi, istakao Tadić.</p>
Boris Tadić i Laslo Šoljo u Subotici

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je večeras u subotičkom izletištu Palić sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljomom. Predsednici Srbije i Mađarske saglasni su da je budućnost Srbije i čitavog Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU).

Predsednik Šoljom je, posle susreta sa Tadićem, izjavio da će Mađarska podržati Srbiju kada odluči da podnese kandidaturu za punopravno članstvo u EU.

Šoljom je čestitao Srbiji na uspešnom koraku u procesu vizne liberalizacije, ocenivši da je Beogradu na taj način odato priznanje na istrajnom putu ka EU.

"Na osnovu Lisabonskog sporazuma Mađarska će imati prilike da bude u trojci koja će predsedavati EU i svesrdno će se zalagati za integraciju Zapadnog Balkana, jer to nije interes samo naše dve zemlje već čitave Evrope", poručio je Šoljom.

Predsednik Tadić je podršku koju Mađarska pruža evropskim integracijama Srbije ocenio kao politički veoma značajnu i konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou.

Tadić je konstatovao da je pitanje Kosova i Metohije jedino oko koga se stavovi dve države drastično razmimoilaze, ali je i dodao da poštuje to što Mađarska u postupku koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokazuje maksimalnu uzdržanost.

Infrastruktura za celu Evropu

Predsednik Srbije istakao je da je sa predsednikom Šoljomom potpisao pisma dvema akademijama nauka, koje bi trebalo da na objektivan i temeljan način ispitaju pitanje ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata, kako bi različite percepcije u dvema državama o nekim istorijskim temama bile približene.

Dve države, kako je istakao Tadić, moraju probleme iz prošlosti ostaviti iza sebe, kako bi se mogle okrenuti budućnosti i daljem unapređenju međusobnih odnosa.

Tadić je poručio da će Srbija završetkom putne infrastrukture, posebno Koridora 10, i izgradnjom tri velika mosta preko Save i Dunava u ekonomskom smislu doprineti čitavoj Evropi.

"Srbija je zemlja koja želi da ostvari članstvo u EU, kao i ravnomerni razvoj na čitavoj svojoj teritoriji, i u tom kontekstu je donet i statut Vojvodine", rekao je Tadić, i dodao da je taj dokument još jedna potvrda integriteta Srbije, ali i način da bude obezbeđen ekonomski razvoj severne pokrajine.

"Donošenje statuta je unutrašnje političko pitanje Srbije i poštujem stav mađarskog predsednika i države koji su upravo na taj način tretirali ovo pitanje", rekao je predsednik Srbije.

Most koji povezuje dve države

Predsednici su, analizirajući položaj nacionalnih manjina, konstatovali da su srpska nacionalna zajednica u Mađarskoj i Mađarska u Srbiji, most koji povezuje dve države.

"Složili smo se da je zaštita identiteta i kulture naših ljudi sa obe strane granice pretpostavka naših dobrih bilateralnih odnosa", rekao je Tadić, i podsetio da je Srbija Zakonom o savetima nacionalnih manjina podigla pitanje poštovanja manjinskih prava na nivo koji je viši od standarda u mnogim evropskim zemljama.

Predsednik Šoljom, koji je zagovornik ulaska predstavnika manjina u mađarski parlament, konstatovao je, takođe, da Srbija i Mađarska mogu dati lekcije mnogim državama kada je reč o poštovanju prava manjinskih nacionalnih zajednica.

Predsednik Tadić će sa visokim gostom iz Mađarske, prisustvovati ceremoniji otvaranja nove pozorišne scene u Subotici, sagrađene na mestu bioskopu "Lifka".

Novu scenu će otvoriti predsednik Šoljom, nakon čega će biti izvedena pozorišna adaptacija romana "Stranac" Albera Kamija.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2975
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.