Komentara: 12
Pregleda: 3465

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

24.12.2022. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Hrišćanske crkve i vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan, dok će sutra proslaviti Božić - praznik rođenja Isusa Hrista. Tim povodom usledile su čestitke gradskih i crkvenih predstavnika.
Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Večeras, oko svečane trpeze, okupiće se svi članovi porodice. Služiće se posna jela, odnosno riba i pasulj.

Svečano će biti i sutra, kada će svi vernici koji poštuju gregorijanski kalendar proslaviti rođenje Spasitelja uz molitvu, brojne običaje koji se vezuju za ovaj praznik, a za svečani ručak biće poslužena pečenica, kao i slasne đakonije.

Oni koji ne slave Božić u nedelju iskoristiće priliku da ovaj praznik čestitaju svojim prijateljima, komšijama, kolegama i poznanicima.

Svima koji slave ovaj veliki hrišćanski praznik po gregorijanskom kalendaru redakcija portala SUBOTICA.com želi srećan Badnji dan, a zatim i srećan Božić, u nadi da će ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika rođenja Hristovog.

SREĆAN BADNJI DAN, SREĆAN BOŽIĆ!


* * * * * * * * * *
 

Božićna poruka Stevana Bakića, gradonačelnika Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Svim građanima Subotice koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke. Želim da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete u krugu svojih najmilijih, u dobrom zdravlju i miru, i da vaše domove ispuni radost i ljubav.|

Predstojeći praznični dani su i prilika da se iznova podsetimo na značaj međusobnog uvažavanja, razumevanja i tolerancije, i da zajedničkim snagama, ujedinjeni, možemo da savladamo sve izazove koji su pred nama.

Srećan Božić! Srećna i uspešna nova 2023. godina!


* * * * * * * * * *
 

Božićna poruka Balinta Pastora, predsednika Skupštine Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

U svojstvu predsednika Skupštine grada Subotice, čestitam Božić svim sugrađanima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru.

Provedite ga u dobrom zdravlju, miru i veselju!

U vreme praznika misli nam utihnu i osnaženog duha teškoćama pristupamo s više optimizma.

Neka Božić donese radost, neka vera i nada potraju, da bez obzira na okolnosti ustrajete u stvaranju i prenošenju ljudskih vrednosti.

Blagoslovljen Božić!
 

* * * * * * * * * *
 

Božićna poruka mons. Ferenca Fazekaša

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

" Evo javljam vam Blagovest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovom rodio Spasitelj - Hrist Gospodin" (Lk 2, 10-11).

Uistinu, nagoveštaj Isusovog rođenja radosna je vest za sve nas, jer zajedno sa njim možemo se nadati početku lepšeg sveta. U njemu je ka nama došao dragi Bog. On želi da nam bude blizak u svim našim radostima, ali i u našim slabostima, u našoj usamljenosti, u našim neuspesima.

Dobar deo našeg današnjeg sveta, prema svojoj mogućnosti, slavi ove dane u svečanoj prazničnoj atmosferi. Međutim, ako se u mislima vratimo na istorijski Božić uočićemo da betlehemski Božić nije bio tako raskošan. Jer, šta ima lepo u jednoj zapuštenoj štali, kakva je lepota u oskudnosti i šta je lepo u ljudskoj ravnodušnosti? Šta ima lepog u onome što su ljudi ondašnjeg sveta pružili Sinu Božjem povodom Njegovog rođenja na ovom svetu. Zaista, istorijska betlehemska slika deluje pusta, neutešna. Ali ipak, nešto je učinilo nezaboravnom, predivnom i to večno predivnom, jer nam se tada objavio dragi Bog, Gospodinov smešak, Njegova dobrota, Njegovo milosrđe i Njegova ljubav. 

Nebeski Otac je zato izabrao za mesto rođenja svoga Sina baš tako oskudnu okolinu, da bi nas uverio u to da nema takve bede, nema takve napuštenosti koja se ne bi mogla pretvoriti u lepotu, pošto se Bog pojavljuje, koji je sama Ljubav (usp. Iv 4,8) Tako naš život, naše životne okolnosti mogu biti i siromašne, okudne, usamljene ili čak bolne, ali ako ih ljubav okružuje, onda se sve to otkriva u drugačijem svetlu. 

Reči svetog Lava Velikog, pape, nas takođe pozivaju na radost: "Predragi, radujmo se, jer nam se danas rodio naš Spasitelj. I ne smemo biti tužni danas kada slavimo rođendan Života. Gospodin je uništio strah od smrti i obradovao nas obećanjem da će nam dati večni život. I neka se niko ne izdvaja iz ove radosti. Svi imamo jedan jedini razlog za opšte veselje - naš je Gospodin uništio greh i smrt i pošto nikoga nije našao bez greha, tako je došao da nas sve spasi. Neka se raduje pravednik, neka se približava pobedi! Neka se veseli i grešnik, jer je pozvan na oproštenje! Neka kliče od radosti i nekršteni, jer je pozvan na život!" (I. Govor o Rođenju Gospodnjem).

Celom Božijem narodu naše Biskupije želim od srca da ovaj veliki Praznik Božića doživi u radosti, da se i u našim srcima zaista rodi Isus Hrist i Njegova ljubav. Amen"


* * * * * * * * * *
 

Božićna poruka protoprezvitera Dušana Đukića, arhijerejskog namesnika subotičkog

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Svim žiteljima Subotice koji proslavljaju Božić  po gregorijanskom kalendaru, sveštenstvu, monaštvu i  vernom narodu čestitam nastupajući praznik rođenja Hristovog. Da u ljubavi, miru i duhovnoj radosti dočekaju rođenje Bogomladenca Hrista.

Neka radost Božića odagna svaki bol i  tugu onima koji su u nevolji. Neka toplina Vitlejemske pećine zagreje srca svih  nas kako bismo jedni druge gledali očima Bogomladenca  i voleli ljubavlju njegovom  prepoznajući u svakom svakom svoga bližnjega zbog koga je Hristos došao u ovaj svet, unizio sebe  da bi nas uzvisio i vratio u zagrljaj Očev.

Sa ovim željama  čestitam vam nastupajući praznik rođenja Hristovog, od srca vam želeći srećan i blagosloven Božić

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3465
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

subotička biskupija

katolički božić

pravoslavna crkva

balint pastor

predsednik skupštine

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.