Komentara: 0
Pregleda: 1308

Bratstvo pred štrajkom

13.02.2009. u 10:16h
Izvor: RTV Yueco
Bratstvo pred štrajkom

Radnici “Bratstva” danas su održali štrajk upozorenja zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa. Protest je usledio nakon što su u utorak ostavke podneli članovi Upravnog odbora iz redova Tatravagonke iz Slovačke, firme koja je označavana kao potencijalni novi vlasnik i spas za subotičko preduzeće. Navodno su pregovori sa Slovacima propali a ukoliko se zahtevi radnika ne ispune do srede stupiće u generalni štrajk.

Poslednja plata koju su ovi ljudi primili je za prvi deo oktobra prošle godine. Njih 350 imaju i neisplaćena dugaovanja iz prethodnih godina, kao I dugovanja na ime doprinosa. Samo za penziono osiguranje, nijedna uplata po saznanjima radnika nije realizovana još od 2004.

Direktor Bratstva tvrdi da je preduzeće duguje oko 5 miliona evra, da je za pokretanje ozbiljne proizvodnje potrebno oko 7 miliona evra. Postojala je mogućnost da fabriku preuzme slovačka kompanija Tatravagonka, imali su i svoje predstavnike u upravnom odboru, pravljeni su dugoročni planovi i u utorak je trebalo da posao bude zaključen. Međutim, do toga nije došlo.

Nakon odustajanja Slovaka u koje su polagane sve nade i sam direktor je podneo ostavku. Radnici su pred štrajkom, oba sindikata ga podržavaju, menza je danas ukinuta, mnogi radnici na bolovanju, firma bez repromaterijala a samim tim i bez posla.

Sve nade radnika su srušene nakon što se Tatravagonka povukla iz pregovora o kupoprodaji jer su upravo iz te transakcije trebali namiriti dugovanja. Sada im preostaje da sačekaju sredu I ako do tada ne budu ispunjeni nihovi zahtevi stupiće u generalni štrajk.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1308
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.