Komentara: 16
Pregleda: 3929

"Brt znš da je danas Dan maternjeg jezika¿"

21.02.2022. u 13:24h
Izvor: Subotica.com
Na društvenim mrežama mladi najčešće koriste "smajlije", brojne nestandardizovane skraćenice i internacionalizme što bitno utiče na kvarenje srpskog jezika, upozoravaju profesori na Međunarodni dan maternjeg jezika.
"Brt znš da je danas Dan maternjeg jezika¿"

Primetno je kvarenje jezika kod mladih usled korišćenja društvenih mreža. U virtuelnom prostoru sve više prepiski zasnovano je na nepisanoj komunikaciji. 

- Mladi sve češće koriste "smajlije", odnosno različite oblike iskazivanja emocija kroz sliku. Primetno je da sve ređe i govore i pišu - objašnjava Sanja Bajić, profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji "Svetozar Marković".

"Brt znš da je danas Dan maternjeg jezika¿"

Kada se odluče da nešto napišu, to se uglavnom svodi na nekoliko slova. Reči se skraćuju, a ponekad i cele rečenice. Pretežno se koriste skraćenice koje ne postoje u standardnom jeziku. Pa tako mladi ne mogu da razluče šta može, a šta ne može da bude skraćenica.

- Prilikom dopisivanja na društvenim mrežama za mnogo reči mladi koriste brojne nezvanične skraćenice poput nznm, nmg i slično. Negacije se u tim skraćenim oblicima pišu nepravilno i naravno da će onda i kada pišu u potpunom obliku pisati nepravilno, odnosno spojeno. To su navike koje se teško ispravljaju

"Brt znš da je danas Dan maternjeg jezika¿"

Skraćenice se sve češće koriste i u đačkim literarnim tekstovima, pa profesori upozoravaju da im, čak i kada su zvanične i ispravno napisane, u sastavima nije mesto.

- U sastavima učenici sve češće koriste skraćenice poput tzv. i itd. To jesu zvanične skraćenice koje se koriste, ali im u sastavima nije mesto. To neprestano napominjem učenicima. Ružno je videti u nekom lepom pismenom zadatku, gde dete opisuje utiske sa zimovanja skraćenicu koja kvari utisak o radu. Kada to podvučemo, zaokružimo ili napomenemo deci uglavnom ne bude jasno u čemu je problem

"Brt znš da je danas Dan maternjeg jezika¿"

Na kvarenje jezika, pored upotrebe "smajlija" i nestandardizovanih skraćenica utiče i upotreba internacionalizama koji se, opet, skraćuju, pa tako u virtuelnom svetu često čitamo da su dve dame bff (best friends forever).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 3929
Povezane teme

srpski jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.