Komentara: 0
Pregleda: 1821

Bruto proizvod Vojvodine ispod proseka

07.03.2011. u 14:59h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Bruto proizvod Vojvodine ispod proseka

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pokazatelji ekonomskog prosperiteta Vojvodine nešto su bolji nego oni koji se tiču standarda Subotičana. Naime, dok su plate građana Subotice za oko 10 odsto niže od proseka u državi, bruto domaći proizvod Vojvodine je od republičkog proseka manji samo pet odsto.

Time se Vojvodina, kao i Subotica, takođe „kvalifikovala“ za drugu polovinu tabele o ekonomskom stanju u zemlji, a kako Zakon o regionalnom razvoju predviđa, sa takvom proizvodnjom pokrajina se može svrstati u nedovoljno razvijenu regiju.

Kako dnevnik "Danas" prenosi, takva institucija je neophodna i zbog toga što se bez uvida u stanje imovine, društvenog proizvoda, i uvida u izdvajanja ne mogu praviti strategije i planovi razvoja. Takve podatke Vojvodine od državnog zavoda ne dobija, kao što ne dobijaju ni ostale regije.

- Mnoga se rešenja donose ad hok, a pitanje stvarnih vojvođanskih prihoda, proizvodnje, njenog doprinosa robnoj proizvodnji, uslugama, uvozu, izvozu, ima samo paušalne odgovore, na čemu se ne može zasnivati realna strategija razvoja - kaže subotički ekonomista Mihalj Sečei.

Iako je Statutom AP Vojvodine određeno da pokrajina može formirati tela i organizacije koje će se baviti pitanjima od interesa za pokrajinu, kao što je i pitanje statističkih podataka, predlog osnivanja zavoda za statistiku još nije stavljeno da dnevni red pokrajinskog parlamenta.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1821
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.