Komentara: 49
Pregleda: 9731

Brze saobraćajnice i niže zgrade u Subotici

02.10.2023. u 10:25h
Izvor: Politika Online
Trenutno najveće probleme u gradu predstavljaju nedostatak parking-mesta i zgusnuta stambena gradnja u centralnom jezgru. Urbanisti nude rešenja.
Brze saobraćajnice i niže zgrade u Subotici

Nakon mesec dana, 19. septembra završen je javni uvid u Plan detaljne regulacije jedne od najnaseljenijih gradskih četvrti. Reč je o području oivičenom ulicama Braće Radić, Beogradski put, Maksima Gorkog i Blaška Rajića, odnosno delu mesne zajednice Prozivka i najgušće naseljenoj zoni koja se proteže tik do centra grada.

 - Ovaj plan je možda najinteresantniji za građane, a potom i za investitore. U tom delu grada, krećući se od Kumičićeve ulice prema centru grada, naš predlog predviđa da se smanjuje spratnost zgrada sa šest na četiri, te dalje na jedan ili dva sprata. Osim toga, po predlogu novog plana zauzetost parcele je smanjena sa 50 na 40 odsto. Problem parkiranja, posebno oko novih višespratnica, rešava se zahtevom investitorima – oni su do sada morali da obezbede 70 odsto parking mesta u odnosu na broj stanova, a sada moraju po parking mesto za svaki stan. Vodilo se računa i o zelenilu, pa tamo gde bude podignuta višespratnica 20 do 30 odsto parcele moraće da čine zelene površine. Izrađujući ovaj plan rukovodili smo se potrebom za humanizacijom ove najmnogoljudnije mesne zajednice - kaže Ognjen Golubović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Atarski put koji povezuje Senćanski i Bikovački put - alternativa dok traju radovi kod prečistačaPrema njegovim rečima, kroz predlog ovog plana detaljne regulacije istrajavalo se na poštovanju osnovnog principa – da Subotica bude grad po meri čoveka. Međutim, trenutno na pojedinim mestima ta gradska „mera” što joj je uzimaju urbanisti, mnogo žulja tu nastanjene Subotičane. U gradsko jezgro uvučeno je zgusnuto višespratno stanovanje, što nije bilo praćeno odgovarajućim razvojem infrastrukture, pa je jedan od najvećih problema grada – i stajanje i kretanje. Odnosno, grad je sada bolje premeravati koracima, nego za volan vozila, jer je maltene postao poduhvat pronaći parking mesto. Isto tako, zbog izgradnje brze pruge, stvaraju se saobraćajni čepovi, značajno je produžen vreme vožnje od jedne do druge destinacije u širem centru grada.

 - Uobičajeno se kaže da je Subotica grad po meri čoveka, gde god da krenemo možemo stići i peške i biciklom i kolima. Trenutno zaista imamo  problem sa parking mestima, ali pokušavamo i to da rešimo. Postaje očito da će izgradnja brze pruge promeniti i izgled i način funkcionisanja grada. U ovom trenutku radovi su podelili grad na dva nezavisna dela, međutim, s druge strane, ti isti radovi spojili su grad na više novih načina pošto smo dobili obilaznicu u Banatskoj ulici, kružni tok i saobraćajnicu od dva kilometra. Urađen je i spoj ulica Proleterskih brigada i Jovana Mikića kojim su povezane dve mesne zajednice, Zapadni vinogradi i Železničko naselje i značajno je skraćen put između njih - kaže Golubović za „Politiku”.

Majšanski most - umesto zatvaranja i saniranja, dodatno opterećenje?

Dalje navodi da se u narednom periodu očekuje rekonstrukcija Majšanskog mosta kada bi Subotica trebalo da dobije modernu kružnu raskrsnicu i na taj način reši višegodišnji problem stvaranja saobraćajnog zagušenja preko ovog železničkog nadvožnjaka. Grad je za to obezbedio planski osnov, eksproprisao objekte koji su bili u zoni kružne raskrsnice, kaže direktor Golubović i navodi da je do sada porušeno pet kuća koje su se tamo nalazile, a ostaje da sruše  još tri početkom naredne godine.

 - Subotica definitivno menja svoj izgled i uveren sam da će sa ovim promenama, usklađivanjem saobraćajne mreže i kontrolisane stanogradnje ostati veoma lep grad -  kaže Ognjen Golubović.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 meseci i 1 nedelju
Komentara: 49
Pregleda: 9731
Povezane teme

plan detaljne regulacije

ognjen golubović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.