Komentara: 1
Pregleda: 1678

Budimpeštanski orkestar poklonio harfu subotičkoj Muzičkoj školi

18.06.2024. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Budimpeštanski državni orkestar poklonio je harfu subotičkoj Muzičkoj školi i time omogućio da prvi put u istoriji postojanja ove eminentne umetničke škole bude otvoren odsek za harfu.
Budimpeštanski orkestar poklonio harfu subotičkoj Muzičkoj školi

Harfistkinja državnog simfonijskog orkestra "Concerto Budapest", Lenka Petrović odlučila je da, nakon što joj je obezbeđen novi instrument, harfa na kojoj je do skora svirala bude donirana subotičkoj Muzičkoj školi i time je načinjen prvi korak ka otvaranju novog odseka.

-  Muzička škola ima sve instrumente na kojima deca mogu da sviraju i zaista nam je nedostajala još jedino harfa. Lenka, koja je rodom iz Beograda, dobila je mogućnost da, nakon što su članovi državnog budimpeštanskog orkestra dobili nove instrumente, odabere ustanovu kojoj će donirati harfu. Ona je istraživala i cilj joj je bio da instrument dobije vojvođanska škola koja još uvek nema odsek za harfu. Kontaktirala me je i naravno da sam sa zadovoljstvom prihvatila donaciju - počinje priču Dragana Nikolić, direktrorka Muzičke škole.

Budimpeštanski orkestar poklonio harfu subotičkoj Muzičkoj školiNakon godinu i po dana pregovora sa upravom orkestra, delegacija Muzičke škole se 12. juna uputila u mađarsku prestonicu gde su preuzeli instrument.

Divno su nas ugostili, glavni dirigent Andraš Keler je upriličio prijem za nas, a imali smo priliku i da prisustvujemo njihovim probama. U znak zahvalnosti, Keleru smo uručili povelju na kojoj je naznačeno da će nam njihova donacija omogućiti otvaranje odseka za harfu što će svakako doprineti unapređenju obrazovanja u našoj školi - ističe Nikolić  - Naša škola ima tradiciju dužu od 150 godina i imamo zaista mnogo uspeha. Ove godine smo u Velikoj većnici upriličili koncert đaka koji su na takmičenjima osvojili prve nagrade, a možemo da sa pohvalimo i činjenicom da su đaci i njihovi profesori osvojili preko 50 nagrada na republičkim takmičenjima. Zbog svega toga smatram da smo zaslužili da imamo jedan instrument kao što je harfa i verujem da će nam resorno ministarstvo dati saglasnost da otvorimo taj smer i da će uskoro početi nastava harfe.

Budimpeštanski orkestar poklonio harfu subotičkoj Muzičkoj školi

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1678
Povezane teme

muzička škola

dragana nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.