Komentara: 1
Pregleda: 1590

„Budite nečiji Deda Mraz“ – posetite „Humani Božić“ i dajte krv!

10.12.2020. u 12:52h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotica, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice, i ove godine organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi „Humani Božić", koji će se održati u subotu, 12. decembra, od 10 do 12 časova u Atriumu hotela „Galerija“.
„Budite nečiji Deda Mraz“ – posetite „Humani Božić“ i dajte krv!

Slogan ovogodišnje akcije je „Budite nečiji Deda Mraz, podarite radost i spasite život“, a iz Crvenog krsta apeluju na sve dobrovoljne davaoce da se odazovu akciji jer su zalihe krvi na minimumu.

- Bolesti ne prestaju a sa tim ni potreba za jedinicama krvi. Jedini izvor krvi su dobrovoljni davaoci, a u situaciji pandemije virusa kovid 19 veoma je smanjen broj zdravih ljudi koji mogu da daju krv. Zbog toga su zalihe krvi na izuzetno niskom nivou – ističe Nevena Lukić, asistent na programima Crvenog krsta Subotice. - Ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje da akcije dobrovoljnog davanja krvi nisu okupljanje građana već neophodan preduslov za funkcionisanje zdravstvene zaštite. Zato se moraju  neizostavno održavati uz neophodnu primenu svih mera prevencije zaštite od virusa. Za vreme trajanja epidemije uspeli smo da održimo 80 odsto planiranih akcija dobrovoljnog davanja krvi, što je veoma značajno.

„Budite nečiji Deda Mraz“ – posetite „Humani Božić“ i dajte krv!Davalac krvi može da bude svaka zdrava osova između 18 i 65 godina, a posebno se pozivaju maturanti, kao najzdraviji deo populacije. Potrebno je da bude odmorna i naspavana, pre dolaska na akciju da pojede jedan lagani obrok i pije dosta tečnosti. Osobe koje su uzimale lekove protiv bolova i koje su pile alkoholna pića u poslednja 24 sata, kao i one koje su imale operaciju, pirsing ili tetovažu u poslednjih šest meseci, svoj dolazak na akciju treba da odlože. Takođe, subotnju akciju treba da preskoče svi oni koji su putovali u inistranstvo u proteklih 28 dana, bili u.kontaktu sa osobom pozitivnom na kovid 19  ili imaju simptome infekcije.

- Uzima se 450 mililitara krvi, a pre toga svaki potencijalni davalac prolazi lekarski pregled na osnov čega lekar proceni da li može dati krvi. Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi mnogi su i danas živi, zahvaljujemo se svima koji i u ovoj situaciji daju krvi – dodaju u Crvenom krstu Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1590
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

humani božić

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.